Anna Ol
Foto: Sebastien Galtier

Anna Ol

Eerste solist

Anna Ol (Krasnojarsk, Rusland) danst sinds 2015 bij Het Nationale Ballet in de rang van eerste soliste. Ze groeide op in Krasnojarsk, de derde stad van Siberië, en begon op haar tiende op de balletopleiding aldaar. In 2003 werd ze aangenomen bij het Siberische Staatsballet in Krasnojarsk, waar ze meteen in een van de meest veeleisende balletrollen debuteerde, die van Aurora in The Sleeping Beauty. Sindsdien danste ze bij diverse gezelschappen, waaronder de Staatsopera van Tatarstan, het Michailovski Theater in Sint-Petersburg en het Stanislavski en Nemirovitsj-Dantsjenko Academisch Muziektheater in Moskou. Ze vertolkte in die jaren alle grote rollen uit het klassieke balletrepertoire, maar werkte ook samen met meesterchoreografen als Jiří Kylián, Sir Kenneth MacMillan, John Neumeier en Jerome Robbins.

Anna behaalde goud tijdens de Grand Prix Galina Ulanova in Krasnojarsk in 2008 en tijdens de Arabesque-competitie in 2010 in Perm (Rusland). In 2018 werd ze in de Britse Critic’s Choice uitgeroepen tot ‘Best dancer of the year’ en won ze tijdens het Dance Open Festival in Sint-Petersburg de Miss Virtuosity-prijs.

Als gastsoliste trad Anna op tijdens diverse internationale balletgala’s. Ook was ze in 2017 te zien bij het Semperoper Ballett in Dresden als Manon, in Kenneth MacMillans gelijknamige, alom bejubelde choreografie en in 2018 trad ze als gastsoliste op bij het Staatsballett Berlin in een reconstructie van La Bayadère door Alexei Ratmansky.

CV

Bij Het Nationale Ballet: 
2015


Geboorteplaats: 
Krasnojarsk, Rusland


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste soliste (augustus 2015)


Danste eerder bij: 
Siberische Staatsballet, de Staatsopera van Tatarstan, het Michailovski Theater in Sint-Petersburg en het Stanislavski en Nemirovitsj-Dantsjenko Academisch Muziektheater in Moskou.


Opleiding: 
Krasnojarsk Ballet College.


Prijzen: 

  • 2018: Miss Virtuosity AwardDance Open Ballet Festival in St. Petersburg
  • 2018: Critics’ Choice, Best Dancer of the Year
  • 2017: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Female Dancer
  • 2010: Goud - Arabesque-competitie (Perm)
  • 2008: Goud - Grand Prix Galina Ulanova (Krasnojarsk)