Giorgi Potskhishvili
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Giorgi Potskhishvili

Eerste solist

“Het is allemaal begonnen met mijn grootvader”, zegt eerste solist Giorgi Potskhishvili. De in juni 2023 overleden Gelodi Potskhishvili heeft zestig jaar lang op het toneel gestaan en bij het door hem in 1978 opgerichte Metekhi Danstheater – gespecialiseerd in traditionele Georgische dansen – leerden Giorgi’s ouders elkaar kennen. “Ik kan mij”, zegt Giorgi, “niet anders herinneren dan dat ik mijn ouders en grootouders zag dansen. Dans was iets zó natuurlijks voor mij.”

Als kind kan hij dan ook niet wachten tot hij zelf op het podium mag staan. Dat gebeurt algauw nadat hij als zevenjarige – eindelijk – officieel op les mag bij de school die zijn ouders inmiddels naast hun danscarrière zijn gestart. “Ik trad heel veel op, deed Georgische dansen, maar ook andere folklorestijlen. Vandaar ook dat bijvoorbeeld de Hongaarse dans in Het Zwanenmeer mij zo goed ligt.”

Tbilisi, Londen, Amsterdam

Wanneer Giorgi op zijn dertiende wordt aangenomen op de Vakhtang Chabukiani Staatsballetschool in Tbilisi is hij absoluut nog niet van plan om balletdanser te worden. “Ik was op zoek naar meer verdieping, puur en alleen om een betere folkloredanser te worden.” Maar hoe uitdagender de lessen op de balletacademie worden, des te meer wordt Giorgi’s interesse gewekt. “Ik realiseerde me: bij traditionele dansen kun je weliswaar een heel hoog niveau bereiken, maar je danst nooit nieuwe producties, werkt niet met toonaangevende choreografen en ontwikkelt amper je acteertalenten. Wilde ik echt internationaal carrière maken, dan kon ik me, besefte ik, beter op ballet focussen.”

In 2017 neemt hij daarom de uitnodiging van voormalig sterballerina Elena Glurjidze aan om in Londen haar Masters of Ballet-zomercursus te volgen. Wanneer hij haar om advies vraagt, raadt zij hem onmiddellijk de Nationale Balletacademie in Amsterdam aan. Vooral vanwege docent Grigori (Grisha) Tchitcherine, in wiens klas Giorgi een jaar later wordt toegelaten. “Grisha was een fantastische mentor. Iemand die je voortdurend pusht om er tweehonderd procent voor te gaan, maar ook iemand die iedereen als zijn gelijke behandelt.”

Giorgi Potskhishvili in Raymonda
Giorgi Potskhishvili met Anna Tsygankova in Raymonda (2022) | Foto: Michel Schnater
Giorgi Potskhishvili in Raymonda
Giorgi Potskhishvili in Raymonda (2022) | Foto: Michel Schnater

7e Symfonie

De start in Amsterdam kent wel wat hobbels: “Het eerste half jaar miste ik omdat mijn visum niet rondkwam en toen ik in 2020 bij de Junior Company werd aangenomen, konden we als gevolg van covid – ondanks een geweldig intensief trainingsschema – nauwelijks optreden.” Maar wanneer Giorgi in 2021 de overstap naar Het Nationale Ballet maakt, raakt zijn carrière algauw in een stroomversnelling. Nog als élève danst hij, met overweldigend succes, een hoofdrol in Toer van Schayks 7e Symfonie. “Het was mijn eerste voorstelling als professioneel danser en mijn eerste solo-optreden. En net als later bij Toers De Chimaera van L.A. heb ik de video met Clint Farha (op wie de rol oorspronkelijk werd gecreëerd – red.) uitvoerig bestudeerd.”

Giorgi koestert grote bewondering voor Van Schayk en voor Hans van Manen, met wie hij inmiddels ook heeft gewerkt. “Het is waanzinnig om met deze levende iconen te mogen werken. Ongelooflijk hoe zij je met slechts één woord zóveel verder kunnen helpen. Of hoe één glimlach van hen je hele dag, nee, je hele maand maakt.”

 Giorgi Potskhishvili - winner Alexandra Radius award
 Giorgi Potskhishvili as Dorian

Abd al-Rahman

Hoewel Giorgi oprecht blij is dat hij inmiddels ook veel corps de ballet-rollen heeft gedanst – “anders kun je je niet ontwikkelen” – is het moment waarop hij al als twintigjarige de hoofdrol van Abd al-Rahman in Raymonda ­­mocht dansen wel met goud omrand. “Het was zo bijzonder om met Rachel Beaujean aan deze rol te werken, ook omdat deze zó dicht bij mijn eigen temperament en karakter ligt. En dat ik dan ook nog de partner van een ster als Anna Tsygankova mocht zijn, maakt het natuurlijk extra speciaal. Zij heeft zóveel kennis en expertise met mij gedeeld.”

Ook de hoofdrollen die hij kort daarna danste – zoals De Dood in De groene tafel, prins Siegfried in Het Zwanenmeer en de titelrol in Dorian – zijn hem buitengewoon dierbaar. “Hoe meer verschillende stijlen ik dans, hoe rijker ik als artiest word. In al deze balletten heb ik bovendien de danser kunnen zijn die ik graag wil zijn: iemand die anderen inspireert door zijn gevoelens en emoties zo eerlijk mogelijk met hen te delen.”

 

Dj Giorgi

Naast de Georgische dans – waarin hij nog steeds excelleert – heeft Giorgi inmiddels nóg een familiaire passie ontwikkelt. “Mijn moeders broer is dj en hij heeft me alle kneepjes van het vak bijgebracht. Vooralsnog is het enkel een hobby. Ik draai nog niet in clubs, maar wel regelmatig tijdens feesten en evenementen (zoals bij Het Nationale Ballet-gala in 2022 – red.). Als dj dans je weliswaar niet, maar andere mensen aan het dansen krijgen, vind ik ook helemaal te gek.”

Tekst: Astrid van Leeuwen

Lees meer:

Giorgi Potskhishvili als Dorian
Giorgi Potskhishvili in Dorian (2023) | Foto's: Michel Schnater
Giorgi Potskhishvili als Dorian
Giorgi Potskhishvili als Dorian
Giorgi Potskhishvili in de Groene Tafel (2022)
Giorgi Potskhishvili in de Groene Tafel (2022) | Foto's: Michel Schnater
Giorgi Potskhishvili als de Dood in de Groene Tafel
Giorgi Potskhishvili als de Dood in de Groene Tafel
Giorgi Potskhishvili
Giorgi Potskhishvili in Het Zwanenmeer (2023) | Foto: Alex Gouliaev

CV

Geboorteplaats: 
Tbilisi (Georgië)


Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2020


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (december 2023), tweede solist (april 2023), grand sujet (2022), coryphée (2022), élève (2021), Junior Company (2020)


Opleiding: 
Vakhtang Chabukiani Staatsballetschool (Tbilisi, Georgië), Nationale Balletacademie (Amsterdam)


Prijzen:

  • 2023: Nominatie voor Dancer of the Year Award, Critics’ Choice Dance Europe
  • 2023: Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ (voor De groene tafel)
  • 2023: Alexandra Radius Prijs

Eervolle vermeldingen:

  • 2022: ‘Outstanding performance by a male dancer’ (voor Two Gold Variations), Critics’ Choice Dance Europe

Laatste update: 19-12-2023