Giorgi Potskhishvili
Foto: Sebastien Galtier

Giorgi Potskhishvili

Grand sujet

Giorgi Potskhishvili (Tbilisi, Georgië) is afkomstig uit een familie van dansers. Op zijn zevende startte hij met lessen in Georgische en andere volksdansen op de dansschool van zijn ouders. Later trad hij ook op met een volksdansensemble. Als dertienjarige werd Giorgi aangenomen op de Vakhtang Chabukiani Staatsballetschool, maar aanvankelijk was zijn doel nog steeds om zich verder te specialiseren in Georgische dansen. 

De balletlessen die hij er ook volgde, brachten hem uiteindelijk toch op een ander idee. In 2017 werd hij door Elena Glurjidze (voormalig sterballerina van het English National Ballet) uitgenodigd voor haar Masters of Ballet Intensive Summer Course in Londen. Daar hoorde hij voor het eerst van de Nationale Balletacademie, waar hij vervolgens in 2018 succesvol auditie deed. 

In 2020 werd Giorgi aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Al na een jaar maakte hij de overstap naar Het Nationale Ballet, waar hij in 2021 begon als élève, in 2022 werd bevorderd tot coryphée - waarmee hij de rang van corps de ballet oversloeg - en in mei, ditzelfde jaar nog, werd bevorderd tot grand sujet.

In juni 2021 boekte Giorgi groot succes met een solistische rol in Toer van Schayks 7e Symfonie en in december 2021 vertolkte hij de rol van de Muizenkoning in Notenkraker & Muizenkoning. In april 2022 danste hij zijn eerste hoofdrol als Abd al-Rahman in Rachel Beaujeans versie van Raymonda.

Laatste update: 03-05-2022 
 

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2020


Geboorteplaats: 
Tbilisi (Georgië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
grand sujet (2022), coryphée (2022), élève (2021), Junior Company (2020)


Opleiding: 
Vakhtang Chabukiani Staatsballetschool (Tbilisi, Georgië)
Nationale Balletacademie (Amsterdam)