Giorgi Potskhishvili
Foto: Sasha Gouliaev

Giorgi Potskhishvili gepromoveerd tot tweede solist

8 april 2023

Vol trots mogen wij mededelen dat Giorgi Potskhishvili gisteravond is gepromoveerd tot tweede solist. De promotie volgde direct op de voorstelling van Het Zwanenmeer, waarin Potskhishvili zijn debuut in de rol van Prins Siegfried maakte. Eerder in deze voorstellingenreeks van Het Zwanenmeer danste hij al de rol van tovenaar Von Rothbart.

Potskhishvili werd in 2020 aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet en trad al na een jaar als élève toe tot Het Nationale Ballet. De afgelopen jaren werd hij maar liefst twee keer gepromoveerd: in 2022 tot coryphée – waarmee hij de rang van corps de ballet oversloeg – en in mei van datzelfde jaar tot grand sujet. In april 2022 danste hij zijn eerste hoofdrol als Abd al-Rahman in Rachel Beaujeans versie van Raymonda.

Directeur Ted Brandsen beschrijft Potskhishvili als volgt: “Giorgi is een fenomenale danser, een natuurtalent zoals men dat maar zelden tegenkomt: een krachtige persoonlijkheid met een ongelooflijke sprongkracht, geweldige techniek en een aangeboren gevoel voor het partnerwerk. In de anderhalf jaar sinds hij begon bij de Junior Company is Giorgi enorm gegroeid als danser, waarmee hij de snelle promotie naar tweede solist echt verdient.”

Wij willen Giorgi Potskhishvili feliciteren met zijn welverdiende promotie en wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan bij Het Nationale Ballet.

Giorgi Potskhishvili

Giorgi Potskhishvili (Tbilisi, Georgië) is afkomstig uit een familie van dansers. Op zijn zevende startte hij met lessen in Georgische en andere volksdansen op de dansschool van zijn ouders. Later trad hij ook op met een volksdansensemble. Als dertienjarige werd Potskhishvili aangenomen op de Vakhtang Chabukiani Staatsballetschool en In 2017 werd hij door Elena Glurjidze (voormalig sterballerina van het English National Ballet) uitgenodigd voor haar Masters of Ballet Intensive Summer Course in Londen. Daar hoorde hij voor het eerst van de Nationale Balletacademie, waar hij vervolgens in 2018 succesvol auditie deed. Twee jaar later werd Potskhishvili aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet.