Giorgi Potskhishvili
Foto: Michel Schnater

Giorgi Potskhishvili wint Alexandra Radius Prijs 2023

15 september 2023

Tweede solist Giorgi Potskhishvili is de winnaar van de Alexandra Radius Prijs 2023. Hij ontving de prijs afgelopen zaterdagavond, tijdens de premièrevoorstelling van Four Temperaments, uit hand van naamgever Alexandra Radius.

De Alexandra Radius Prijs is een initiatief van de stichting Vrienden van Het Nationale Ballet en wordt jaarlijks uitgereikt aan die danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorbije dansseizoen het meest opvallend heeft onderscheiden. De prijs bestaat uit een bedrag van €4000,- en een kunstwerk van Humphrey Bennet. De Alexandra Radius Prijs werd dit jaar voor de 34ste keer uitgereikt.  

Jurycommentaar
Volgens de jury “viel de keuze dit jaar unaniem op de Georgische danser Giorgi Potskhishvili, die in 2020 bij de Junior Company werd aangenomen en nu, drie jaar later, al tweede solist van Het Nationale Ballet is.” Verder schrijft de jury over Potskhishvili: “(…) In het afgelopen seizoen heeft Giorgi laten zien dat hij zich tot een zeer bekwame danser heeft ontwikkeld om wie simpelweg niemand meer heen kan. (…) Giorgi – die oorspronkelijk is opgeleid in Georgische volksdansen en zich pas later gefocust heeft op ballet – combineert een opvallende, zeer charismatische toneelpersoonlijkheid met een vermogen om in diverse dansstijlen te excelleren.”

Het volledige juryrapport leest u hier.

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit Alexandra Radius (voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet), Alexander Zhembrovskyy (voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet), Astrid van Leeuwen (dansjournalist en -publicist), Frederik Redelé (bestuurslid Nationale Opera & Ballet Fonds), Michèle Bruineman (bestuurslid My Muse & Me) en Pauline Vereijken (Young Patron van Het Nationale Ballet).

Reactie
Potskhishvili reageerde als volgt op de prijs: “Ik ben Alexandra en de jury ontzettend dankbaar voor deze ongelooflijke erkenning. Hun geloof in mij betekent de wereld! Het is echt een eer om deel uit te maken van deze geweldige traditie, naast zulke getalenteerde dansers die deze prijs al eerder hebben ontvangen. Om mijn naam tussen die van hen te zien, is een droom die uitkomt!”

Giorgi Potskhishvili
Giorgi Potskhishvili werd in 2020 aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet en trad al na een jaar als élève toe tot Het Nationale Ballet. De afgelopen jaren werd hij maar liefst drie keer gepromoveerd: in 2022 tot coryphée – waarmee hij de rang van corps de ballet oversloeg – en in mei van datzelfde jaar tot grand sujet. Afgelopen april werd hij, meteen na zijn debuut in de rol van Prins Siegfried in Het Zwanenmeer, gepromoveerd tot tweede solist.

Een uitgebreide biografie van Giorgi Potskhishvili leest u hier.