Juryrapport Alexandra Radius Prijs 2023

Als jury van de Alexandra Radius Prijs kijken we terug op een Nationale Ballet-seizoen vol hoogtepunten. Met onder meer een overweldigend Forsythe-programma, imponerende nieuwe werken van onder meer David Dawson (Legacy Variations), Wayne McGregor (Yugen) en Christian Spuck (Messa da Requiem), en een nieuwe ‘hiphop meets ballet’-publiekshit van Ernst Meisner en Marco Gerris (Dorian). Maar ook met een aangrijpende reprise van Kurt Jooss’ De Groene Tafel en een prachtige serie voorstellingen van Rudi van Dantzigs Zwanenmeer. In al deze – en andere – producties hebben de dansers van Het Nationale Ballet geëxcelleerd, met opvallende uitschieters van zowel bekende solisten als aankomende sterren. Niet voor niets werd een aantal dansers, na afloop van een dergelijke bijzondere prestatie, spontaan tot eerste of tweede solist bevorderd.

Toch bleek het voor de jury dit keer eenvoudig om onder al dit danstalent één winnaar aan te wijzen. Unaniem viel de keuze op de Georgische danser Giorgi Potskhishvili, die in 2020 bij de Junior Company werd aangenomen en nu, drie jaar later, al tweede solist van Het Nationale Ballet is. Waar hij bij de Junior Company vanwege de coronabeperkingen helaas maar weinig op het podium te zien was, maakte hij met zijn eerste optreden bij Het Nationale Ballet – nog in de rang van élève – meteen een verpletterende indruk in Toer van Schayks 7e Symfonie. Het seizoen daarna al danste hij zijn eerste hoofdrol in een grote klassieke productie: samen met eerste soliste Anna Tsygankova gaf hij, in de rol van sjeik Abd al-Rahman, een opwindende extra glans aan Rachel Beaujeans schitterende nieuwe Raymonda-productie.

In het afgelopen seizoen heeft Giorgi laten zien dat hij zich tot een zeer bekwame danser heeft ontwikkeld om wie simpelweg niemand meer heen kan. Giorgi – die oorspronkelijk is opgeleid in Georgische volksdansen en zich pas later gefocust heeft op ballet – combineert een opvallende, zeer charismatische toneelpersoonlijkheid met een vermogen om in diverse dansstijlen te excelleren. Aan het begin van het vorige seizoen al gaf hij een imponerende, persoonlijke vertolking aan de rol van De Dood in De Groene Tafel. Daarna schitterde hij in diverse rollen in Het Zwanenmeer: als prins Siegfried – opnieuw met Anna Tsygankova – maar ook als de boze tovenaar Von Rothbart, en met zijn opvallende présence en bravoure plaatste hij zelfs de Hongaarse dans uit de derde akte in een nieuw daglicht. Om daarna over te schakelen naar een totaal andere productie, Dorian – gebaseerd op Oscar Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray –, waarin hij op zeer overtuigende wijze (en met verbluffend hoge sprongen) in de huid kruipt van de zich onaantastbaar wanende Dorian Gray.

Als jury kunnen wij na al deze uitzonderlijke prestaties dan ook alleen maar hopen dat de nu pas 22-jarige Giorgi nog lang aan Het Nationale Ballet verbonden blijft en alle kansen krijgt om zich hier nóg verder te ontwikkelen.

Lees de biografie van Giorgi Potskhishvili hier. 

 

Jury Alexandra Radius Prijs 2023

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: naamgeefster Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Alexander Zhembrovskyy (voormalig eerste solist van het Nationale Ballet en eigenaar van de naar hem genoemde dans- en fitnessstudio), Astrid van Leeuwen (dansjournalist en -publicist), Frederik Redelé (bestuurslid Nationale Opera & Ballet Fonds), Michèle Bruineman (bestuurslid van My Muse & Me) en Pauline Vereijken (Young Patron van Het Nationale Ballet).