Giorgi Potskhishvili als Abd al-Rahman in Raymonda
Foto: Altin Kaftira

Giorgi Potskhishvili gepromoveerd tot eerste solist

19 december 2023

Vol trots mogen wij mededelen dat Giorgi Potskhishvili gisteravond is gepromoveerd tot eerste solist. Directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen maakte zijn promotie gisteravond bekend, direct na afloop van een voorstelling van het ballet Raymonda. Potskhishvili danst daarin de rol van sjeik Abd al-Rahman die het hart verovert van de Hongaarse groothertogin Raymonda.

De promotie van Potskhisvili is de bekroning op een uitzonderlijk jaar voor de jonge danser. Na zijn promotie tot tweede solist afgelopen april, mocht hij in september 2023 de Alexandra Radius Prijs in ontvangst nemen én ontving hij een internationale nominatie in de categorie ‘Danser van het jaar’ door het toonaangevende tijdschrift Dance Europe. In oktober 2023 won Giorgi de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’.

Potskhishvili danst de rol van Abd al-Rahman in Raymonda nog op vrijdag 22 en zaterdag 30 december 2023 in Nationale Opera & Ballet. Voor beide voorstellingen is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Directeur Ted Brandsen over Potskhishvili: “Giorgi is een fenomenale danser met een talent zoals men dat maar zelden tegenkomt. Hij is een charismatische toneelpersoonlijkheid met een ongelooflijke sprongkracht, geweldige techniek en een aangeboren gevoel voor het partnerwerk. Een unieke artiest, die met z’n jonge leeftijd al overduidelijk een groot publiek weet te inspireren.”

Wij willen Giorgi Potskhishvili feliciteren met zijn welverdiende promotie en wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan bij Het Nationale Ballet.

Giorgi Potskhishvili

De Georgische Giorgi Potskhishvili werd in 2020 toegelaten tot de Junior Company van Het Nationale Ballet en maakte al een jaar later de overstap naar het grote gezelschap. Hier danste hij, nog als élève, met overweldigend succes een hoofdrol in Toer van Schayks 7e Symfonie. In 2022 maakte hij maar liefst twee keer promotie: eerst tot coryphée – waarbij hij de rang van corps de ballet oversloeg – en later dat jaar tot grand sujet. In april 2023 werd hij, direct na zijn debuut als Prins Siegfried in Het Zwanenmeer, gepromoveerd tot tweede solist. Afgelopen september ontving Potskhishvili de Alexandra Radius Prijs 2023 en afgelopen oktober won hij de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ voor zijn rol van de Dood in De Groene Tafel van Kurt Jooss.

Meer nieuws
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer
Scènebeeld van Remembrance tijdens de Ballet Bubbles tournee

Exclusief jubileumprogramma Junior Company tijdens Holland Dance Festival

Lees meer
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

Lees meer