Winnaars Nederlandse Dansdagen
Foto: Sjoerd Derine

Giorgi Potskhishvili wint Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’

2 Oktober 2023

Afgelopen vrijdag, tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, ontving tweede solist Giorgi Potskhishvili de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’. Hij kreeg de Zwaan voor zijn vertolking van de rol van de Dood in Kurt Jooss’ De Groene Tafel, dat door Het Nationale Ballet werd uitgevoerd tijdens het programma Shadows in september 2022.

Potskhishvili moest het binnen de categorie ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ opnemen tegen Patricia van Deutekom, die werd genomineerd voor haar rol in La Despedida van LAVA Collective, en Liam McCall, genomineerd voor zijn rol in Dorian, een coproductie van Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective. Het is de tweede keer dit seizoen dat Potskhishvili een toonaangevende dansprijs in ontvangst mag nemen; in september won hij al de Alexandra Radius Prijs, de prijs van de Vrienden van Het Nationale Ballet.

‘Oog van de storm’

De jury van omschrijft Potskhishvili’s optreden als de Dood als volgt: “Als door een magneet werd het oog van de jury getrokken door Giorgi Potskhishvili’s vertolking van de Dood in Kurt Jooss’ De Groene Tafel (…) In dit duistere en expressieve anti-oorlogsstuk uit 1932 vult Potskhishvili zijn rol in met een krachtige aardsheid. Zijn stampende ritmes galmen door de ruimte met grote urgentie, en maken je met elke bons bewust van het hier en nu. Zo maakt hij de kwetsbaarheid van het leven, die zeker ook vandaag geldt, voelbaar. In de chaos die oorlog is, vormt Potskhishvili’s Dood het oog van de storm.”

De biografie van Giorgi Potskhishvili vindt u hier

 

De Zwanen

De Zwanen zijn de Dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars van de Nederlandse dans’ worden sinds 1983 jaarlijks uitgereikt aan gezelschappen, choreografen en dansers die in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd, en zijn sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Behalve Zwanen voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ en ‘Meest indrukwekkende dansproductie’, worden er sinds 2022 ook Jonge Zwanen in beide categorieën toegekend, als erkenning voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans. Zwaan-winnaars ontvangen een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansproductie werd dit jaar toegekend aan Avatāra van Shailesh Bahoran, gemaakt door de Duda Paiva Company i.s.m. IRC. De Jonge Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende jeugddansproductie’ ging naar Als het anders loopt van Elien van den Hoek, Andreas Denk en Adam Peterson (Het Houten Huis/plan d- /Club Guy & Roni) en Yeli Beurskens ontving de Jonge Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende jeugddanspresatie’ voor haar rol in Hold Your Horses van De Dansers.

 

Prijzen van de Nederlandse Dansdagen

Behalve de Zwanen worden tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala jaarlijks de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Dansspeld, een teken van verdienste voor belangrijke bijdragen aan de danssector in Nederland, uitgereikt. Dit jaar is Junadry Leocaria de winnaar van de Innovatieprijs. Zij ontvangt een geldprijs van 25.000 euro voor een nieuw te maken werk, dat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 in première zal gaan. De Dansspeld ging naar Nita Liem, voor haar bijdrage aan de hiphopcultuur in Nederland.

Lees meer
Joshua Junker tijdens een repetitie van Remembrance

Joshua Junker ontvangt Aanmoedingingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79

Lees meer
Olga Smirnova en Jacopo Tissi tijdens repetitie voor Giselle

Vier World Ballet Day 2023 met Het Nationale Ballet!

Lees meer
Myrtha en Wili's in de witte akte van Giselle

Giselle eerste klassieke ballet met live audiodescriptie

Lees meer