Giorgi Potskhishvili - De Groene Tafel
Foto: Michel Schnater

Giorgi Potskishvili genomineerd voor Zwaan

26 juni 2023

Tweede solist Giorgi Potskhisvili is genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, voor zijn vertolking van de rol van De Dood in Kurt Jooss’ De Groene Tafel. Giorgi danste deze rol afgelopen september tijdens het programma Shadows, waarmee Het Nationale Ballet seizoen 2022/2023 opende.

De uitreiking van de Zwanen vindt plaats tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht, op vrijdag 29 september in Theater aan het Vrijthof. Naast Giorgi Potskhisvhili werden Liam McCall en Patricia van Deutekom genomineerd in de categorie ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. Liam McCall werd genomineerd voor zijn vertolking van de rol van Henry in Dorian, een coproductie van Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective.

 

Giorgi Potskhishvili

Giorgi Potskhisvili werd in 2020 aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet en trad al na een jaar als élève toe tot Het Nationale Ballet. De afgelopen jaren werd hij maar liefst drie keer gepromoveerd: in 2022 tot coryphée – waarmee hij de rang van corps de ballet oversloeg – en in mei van datzelfde jaar tot grand sujet. Afgelopen april werd hij, meteen na zijn debuut in de rol van Prins Siegfried in Het Zwanenmeer, gepromoveerd tot tweede solist.

 

De Zwanen

De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en worden sinds 1983 uitgereikt aan gezelschappen, choreografen en dansers die het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit hebben geleverd. Winnaars van deze ‘Oscars van de Nederlandse dans’ ontvangen een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

 

Genomineerden Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2023