Maia Makhateli
Foto: Sebastien Galtier

Maia Makhateli

Eerste solist

Maia Makhateli (Tbilisi, Georgië) is afkomstig uit een echte dansfamilie. Haar vader Nikolas Makhateli was gedurende 26 jaar solist van het Nationale Opera & Ballet Theater in Tbilisi en was na de emigratie van zijn gezin naar de Verenigde Staten onder meer artistiek directeur van de Michigan Ballet Academy. Maia’s broer David was gedurende enkele jaren eerste solist bij The Royal Ballet en is nu een internationaal veelgevraagde gastsolist en oprichter van het internationale dansagentschap D&D.

Maia begon haar dansopleiding aan het Choreografisch Instituut van Chabukiani in haar geboortestad. Na haar verhuizing naar de Verenigde Staten in 2002 studeerde ze aan de Sun Valley Ballet School in Idaho. Daarna danste ze vier jaar bij het Colorado Ballet. In 2006 maakte ze de overstap naar het Birmingham Royal Ballet, maar ze vond Engeland te ‘koud en grijs’ en auditeerde bij Het Nationale Ballet, waar ze in 2007 als grand sujet werd aangenomen. In 2009 werd ze bevorderd tot tweede soliste; een jaar later volgde de benoeming tot eerste soliste.

Maia is een internationaal veelgevraagde gastsoliste. Ook won ze diverse prijzen, waaronder de Nina Ananiashvili & Gilbert Albert Star Award (2011) en de Alexandra Radius Prijs (2015). In 2019 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Benois de la Danse, voor haar vertolking van de rol van Marguerite in La Dame aux Camélias. Het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe nam Maia in zijn Critic’s Choice van 2019 maar liefst twee keer op in de categorie ‘Outstanding performance by a female dancer’. Eind november 2020 won ze de door het tijdschrift ingestelde Dancer of the Year Award, een prijs waarvoor twaalf topsolisten van over de hele wereld genomineerd waren.

 

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2007


Geboorteplaats: 
Tblisi (Georgië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste soliste (oktober 2010), tweede soliste (2009), grand sujet (2007)


Danste eerder bij: 
Colorado Ballet (Verenigde Staten), Birmingham Royal Ballet (Verenigd Koninkrijk)


Opleiding: 
Tblisi Choreographic Institute of Cabukiani (Georgië).


Prijzen: 

  • 2020: Critics’ Choice, Dancer of the Year Award
  • 2019: Critics’ Choice, Outstanding performance by a female dancer 2x
  • 2019: nominatie Benois de la Danse
  • 2015: Alexandra Radius Prijs
  • 2011: Nina Ananiashvili & Gilbert Star Award (Georgië)
  • 2002: Youth American Grand Prix 2002 (New York City, Verenigde Staten), finaliste
  • 2002: Denver Ballet Guild's Young Dancer’s competition (Verenigde Staten), 1e
  • 2002: Youth America Grand Prix Competition (Denver, Verenigde Staten), 2e
  • 2001: Chabukiani-Balanchine Internationale Ballet Competitie
  • 2001: Internationale Ballet Festival, ‘diplomat’ (Kazan, Rusland)