Maia Makhateli in Frida en Qian Liu in Notenkraker en Muizenkoning
Foto: Hans Gerritsen (links), Marc Haegeman (rechts)

Critics’ choice 2020: Maia Makhateli & Qian Liu in toplijst

9 oktober 2020

In de jaarlijkse Critic’s Choice van het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe zijn eerste solisten Maia Makhateli en Qian Liu beiden opgenomen in de categorie ‘Danser van het jaar’ over het internationale dansseizoen 2019-2020. De lijst bestaat uit in totaal twaalf topdansers van over de hele wereld, die eveneens allen meedingen naar de publieksprijs.
 
Maia Makhateli wordt geprezen voor haar “hartverscheurende” hoofdrol in het ballet Frida, geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo, en haar “meesterlijke en stijlvolle” vertolking van de balletten van George Balanchine. Qian Liu oogst lof voor haar “gevoelige interpretatie en muzikaliteit” in haar rollen van respectievelijk Clara in Notenkraker en Muizenkoning en Julia in Romeo en Julia.
 
Het Nationale Ballet scoort traditioneel hoog in de Critic’s Choice jaarlijst en dit jaar is geen uitzondering met ditmaal zeventien eervolle vermeldingen. Zo ontvangt Het Nationale Ballet voor het vijfde jaar op rij een vermelding in de categorie ‘Gezelschap van het jaar’, en is er opnieuw een dubbele vermelding voor Ted Brandsen in de categorie ‘Directeur van het jaar’.

In de categorieën ‘Uitmuntende prestatie door een vrouwelijke danser’ en ‘Uitmuntende prestatie door een mannelijke danser’ zijn er eervolle vermeldingen voor eerste solisten Anna Tsygankova, Jessica Xuan, Constantine Allen, Artur Shesterikov, Young Gyu Choi en Jozef Varga. Tweede solisten Floor Eimers, Vera Tsyganova (twee vermeldingen), Jared Wright en grand sujet Joseph Massarelli en Antonina Tchirpanlieva (corps de ballet) worden in deze categorie ook geëerd voor hun prestaties.
 
Het ballet Frida van Annabelle Lopez Ochoa ontving een vermelding in de categorie ‘Beste première’.

De Critic’s Choice 2020 is samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap, beste directeur en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.
 
Fotocredit header: Maia Makhateli in Frida en Qian Liu in Notenkraker en Muizenkoning door Het Nationale Ballet.
Fotografen: Hans Gerritsen, Marc Haegeman