Eerste soliste Maia Makhateli verkozen tot ‘Danser van het jaar’ 2020

Eerste soliste Maia Makhateli verkozen tot ‘Danser van het jaar’ 2020

Maia Makhateli, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, is door de lezers van het internationaal toonaangevende danstijdschrift Dance Europe verkozen tot ‘Danser van het jaar’ 2020!

Maia Makhateli wordt door de jury geprezen voor haar “hartverscheurende” hoofdrol in het ballet Frida, geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo, een rol waar ze ook in de (inter)nationale pers veel lof voor ontving, en voor haar “meesterlijke en stijlvolle” vertolking van de balletten van George Balanchine.

Makhateli ontving uit een lijst van twaalf genomineerde internationale topdansers de meeste stemmen van de lezers en is daarmee de winnaar van de publieksprijs. Onder deze genomineerden waren onder andere dansers van The Royal Ballet, Ballet d’Opéra national de Paris, Staatsballett Berlin, Stuttgarter Ballett en National Ballet of Japan, maar ook Qian Liu, net als Makhateli eerste soliste bij Het Nationale Ballet.

De lijst met genomineerden werd samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. De jury stelde een Critic’s Choice lijst van twaalf dansers samen die volgens hun een uitmuntende prestatie hebben geleverd in het dansseizoen 2019-2020, waarna lezers van het tijdschrift konden stemmen.