Speeldata

8-25 feb 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:10, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 21

Frida Salome Leverashvili

Kleurrijke ode aan een iconisch kunstenaar

‘Adembenemende explosie van kleur’. Zo typeerde Theaterkrant in 2020 de wereldpremière van Annabelle Lopez Ochoa’s Frida. De inmiddels ook internationaal veelgevraagde productie vertelt het levensverhaal van een van de meest intrigerende kunstenaars van de twintigste eeuw: de Mexicaanse Frida Kahlo. Samen met ontwerper Dieuweke van Reij en componist Peter Salem maakt Lopez Ochoa in haar ballet de magie van Kahlo’s wereld tastbaar.

De adviesleeftijd voor deze voorstelling vanuit Nationale Opera & Ballet is 10+.

Foto: Marta Syrko

Kleurrijke ode aan een iconisch kunstenaar

Frida Kahlo (1907-1954) had een allesbehalve zorgeloos leven. Op haar zesde kreeg ze polio, op haar achttiende raakten haar bekken en ruggengraat tijdens een busongeluk onherstelbaar beschadigd. Maar zij liet zich niet weerhouden door het noodlot: ze streed tegen taboes en vóór vrouwenrechten en met haar kleurrijke zelfportretten inspireert ze nog altijd mensen wereldwijd. Lopez Ochoa: “Bij het zien van Julie Taymors filmportret Frida werd ik diep geraakt door hoe zij haar fysieke immobiliteit en constante pijn in kunst heeft weten te transformeren.”

 

Kahlo’s ziel en dromen

Die fascinatie leidde al in 2016 tot Broken Wings, dat Lopez Ochoa creëerde voor het English National Ballet, en in 2020 werkte ze dit korte ballet op verzoek van Het Nationale Ballet-directeur Ted Brandsen uit tot een avondvullende productie. Frida is geen A-tot-Z-vertelling over Kahlo’s leven; in opeenvolgende, indrukwekkende scènes worden in en rond twee zwarte boxen – symbool voor haar veelvuldige bedlegerigheid – de meest essentiële gebeurtenissen verbeeld. Daarnaast voert Lopez Ochoa diverse alterego’s ten tonele die haar ziel en dromen blootleggen en brengen tien mannelijke dansers haar zelfportretten tot leven.

 

Persoonlijke triomf

Frida is met 49 dansers de grootste productie die de Colombiaans-Vlaamse Lopez Ochoa tot nu toe creëerde. De titelrol betekende onder meer een persoonlijke triomf voor eerste soliste Maia Makhateli, die de wereldpremière voor haar rekening nam: “Makhateli vangt de geest van de strijdlustige Kahlo in een formidabele voorstelling.”

Credits

Choreografie  Annabelle Lopez Ochoa
Muziek  Peter Salem – Frida (2020)
Decor- en kostuumontwerp  Dieuweke van Reij
Lichtontwerp  Michael Mazzola
Dramaturgie  Nancy Meckler

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

DE MAGIE VAN FRIDA KAHLO GEVAT IN EEN INDRUKWEKKEND BALLET

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Premium € 76,00 € 61,00
Rang 1 € 66,00 € 56,00
Rang 2 € 55,00 € 45,00
Rang 3 € 43,00 € 33,00
Rang 4 € 31,00 € 21,00
Rang 5 € 21,00 € 17,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de Student Alert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Hands
Frida (2020) | Foto: Hans Gerritsen
Het echtpaar
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Diego's dans met skeletten
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Een overspelige Diego
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Frida in de groep
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Macabere dans
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Frida met haar alterego's
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Danseres in paars met veren hoofdtooi
Foto: Hans Gerritsen (2020)
Annabelle Lopez Ochoa
Altin Kaftira

Choreograaf Annabelle Lopez Ochoa over Frida

lovende recensies
over de productie uit 2020
6 februari

Frida stands proudly alone as an excellent new addition to the Dutch ballet repertoire

7 februari

Frida is een regelrechte ode aan levenslust en vrouwelijke veerkracht

8 februari

Frida staat als een huis. Ongetwijfeld zal deze choreografie spoedig de wereld veroveren

Frida - Trailer 2020

scènes uit Frida
Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent – zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende – familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH Dance Collective bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling.

Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

hetballetorkest.nl

 

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Frida door: nnb
Plaats: Souterrain

lees meer
Frida

Mexico, verdriet en humor: de muziek voor Frida

Lees meer
kahlo

Frida Kahlo: leven en kunst als inspiratiebron voor een ballet

Lees meer
anderen bekeken ook

KLASSIEKER

Campagnebeeld Olga Smirnova ballerina
Ballet
Giselle
12 okt-19 nov 2023 | 18 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal + Tournee

In 2009 creëerden Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante een nieuwe, eigen versie van...

info & tickets

KLASSIEKER

Raymonda dans koppel verliefd
Ballet
Raymonda
9 dec ’23-1 jan ’24 | 16 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Vier- en vijfsterrenrecensies en diverse vermeldingen als ‘beste productie van het jaar’...

info & tickets

DRIE
PREMIÈRES

Dancing Dutch twee dansers
Ballet
Dancing Dutch
30 mrt-14 apr 2024 | 9 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In Dancing Dutch komen vier choreografen samen die ondanks hun verschillende herkomst...

info & tickets