Annabelle Lopez Ochoa
Foto: Rob Becker

Annabelle Lopez Ochoa

Choreograaf

De Colombiaans-Belgische choreografe Annabelle Lopez Ochoa (1973) danste onder meer bij Djazzex en het Scapino Ballet Rotterdam, voordat ze in 2003 afscheid nam van het podium om zich volledig te wijden aan de choreografie. In datzelfde jaar werd ze ‘de rijzende ster van de Nederlandse danswereld’ genoemd (NRC), en in 2007 schreef de Temecula Performing Arts Examiner: “Lopez Ochoa is een meesterlijke choreograaf met een neus voor wat dans kan en zou moeten zijn in deze voortdurend veranderende industrie”.

De veelzijdige choreografe heeft onder andere gewerkt voor theater, opera, musical en de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf. Vanaf 2008 nam haar internationale carrière een grote vlucht en sindsdien heeft ze meer dan 100 balletten voor meer dan 79 gezelschappen over de hele wereld nieuw werk gemaakt, waaronder het New York City Ballet, San Francisco Ballet, Alvin Ailey, Ballet Hispanico, American Ballet Theater, Ballet Vlaanderen, Joffrey Ballet, Scottish Ballet, Hong Kong Ballet, West Australian Ballet, Ballet Nacional de Cuba, Ballet del Municipal de Santiago en English National Ballet. Reeds is Lopez Ochoa voornamelijk bekend om haar verhalende balletten, waarvan ze er al dertien heeft gemaakt.

Voor Het Nationale Ballet creëerde Lopez Ochoa tot nu toe de workshopchoreografie Before After (2002), Solitaire (2003), Since (2007), Last Resistance (2018, met Wende Snijders), Frida (2020) en Quasicrystal (2021). Frida kwam tot stand vanuit de eenakter Broken Wings, die ze in 2016 voor English National Ballet maakte. Op verzoek van Het Nationale Ballet werkte ze deze choreografie over het leven van Frida Kahlo uit tot een avondvullend ballet. Dit ballet bleek ook internationaal in de smaak te vallen: in 2020 werd Frida door het gerenommeerde tijdschrift Dance Europe genomineerd voor ‘Beste wereldpremière’ en in 2023 voerde Het Nationale Ballet Frida op in Los Angeles.

Lopez Ochoa won diverse prijzen met haar werk, waaronder de Britse National Dance Award en de Southbank Award voor haar choreografie van A Streetcar Named Desire (2013) voor Scottish Ballet. In 2019 ontving ze de prestigieuze Jacob’s Pillow Dance Award. Daarnaast is ze sinds 2020 ‘program director’ van het contemporary-balletprogramma van The School at Jacob’s Pillow.

Laatste update: 7-2-2024

  • Seizoen 2023-2024
    Februari 2024 keert de inmiddels internationaal veelgevraagde productie Frida van Lopez Ochoa terug op het podium van Nationale Opera & Ballet!

    Info & tickets