Annabelle Lopez Ochoa
Foto: Altin Kaftira

Annabelle Lopez Ochoa

Choreograaf

De Colombiaans-Belgische choreografe Annabelle Lopez Ochoa (1973) volgde haar dansopleiding aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en was gedurende twaalf jaar een van de gezichtsbepalende danseressen van onder meer Djazzex (1993-1997) en Scapino Ballet Rotterdam (1997-2003). Bij dit laatste gezelschap maakte ze tevens haar eerste officiële choreografieën.

In 2003 nam ze afscheid van het podium om zich volledig te wijden aan de choreografie. In datzelfde jaar werd ze al ‘de rijzende ster van de Nederlandse danswereld’ genoemd (NRC). De veelzijdige choreografe heeft onder andere gewerkt voor theater, opera, musical en de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf. Vanaf 2008 nam haar internationale carrière een grote vlucht en sindsdien heeft ze voor meer dan 75 gezelschappen over de hele wereld nieuw werk gemaakt, waaronder het New York City Ballet, San Francisco Ballet, Ballet van Vlaanderen, Joffrey Ballet, Scottish Ballet, West Australian Ballet, Ballet Nacional de Cuba en English National Ballet.

Voor Het Nationale Ballet creëerde Lopez Ochoa tot nu toe de workshopchoreografie Before After (2002), Solitaire (2003), Since (2007), Last Resistance (2018, met Wende Snijders), Frida (2020) en Quasicrystal (2021). Frida kwam tot stand vanuit de eenakter Broken Wings, die ze in 2016 voor English National Ballet maakte. Op verzoek van Het Nationale Ballet werkte ze deze choreografie over het leven van Frida Kahlo uit tot een avondvullend ballet, dat lovende recensies ontving.

Lopez Ochoa won diverse prijzen met haar werk, waaronder de Britse National Dance Award en de Southbank Award voor haar choreografie van A Streetcar Named Desire (2013) voor Scottish Ballet. In 2019 ontving ze de prestigieuze Jacob’s Pillow Dance Award.

  • Seizoen 2023-2024
    Februari 2024 keert de inmiddels internationaal veelgevraagde productie Frida van Lopez Ochoa terug op het podium van Nationale Opera & Ballet!

    Info & tickets