Olga Smirnova

Prima ballerina Olga Smirnova en tweede solist Victor Caixeta maken overstap naar Het Nationale Ballet

16 maart 2022

Op woensdag 16 maart verwelkomt Het Nationale Ballet de Russische Olga Smirnova, eerste solist bij het wereldberoemde Bolsjoj Ballet, en de Braziliaanse Victor Caixeta, rijzende ster en tweede solist bij het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg. Beide dansers zullen meteen bij ons gezelschap aan de slag gaan. 

 

Olga Smirnova

Olga Smirnova sprak zich onlangs uit tegen de Russische invasie in Oekraïne, die het voor haar onhoudbaar maakt om in Rusland te blijven werken. Bovendien maakt de oorlog in Oekraïne de artistieke samenwerkingen die zo belangrijk zijn in de danswereld onmogelijk.

Zelf stelde Smirnova (eerder deze maand via Telegram) het volgende: "Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik met heel mijn hart tegen deze oorlog ben. Want naast dat een groot deel van de inwoners van Rusland familie of vrienden in Oekraïne heeft en mijn grootvader uit Oekraïne komt, wat mij zelf een kwart Oekraïens maakt, lijkt het alsof we in de twintigste eeuw leven in plaats van in de eenentwintigste eeuw. In onze moderne en verlichte wereld zou ik verwachten dat ontwikkelde samenlevingen hun politieke problemen kunnen oplossen middels vreedzame onderhandelingen. Ik had nooit gedacht dat ik me zou schamen voor Rusland. Ik ben altijd trots geweest op de enorme hoeveelheid talent die ons land rijk is en op onze culturele en atletische prestaties. Het is erg pijnlijk om te horen dat er mensen sterven, hun thuis kwijtraken of hun huis moeten achterlaten. En wie had een paar weken geleden kunnen denken dat dit alles zou gebeuren? We bevinden ons dan misschien wel niet in het epicentrum van dit conflict, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor zo’n wereldwijde catastrofe.
"Het Nationale Ballet is voor mij een fijne plek om mijn werk als ballerina voort te zetten, met deze stap was ik al langer bezig, het is alleen door omstandigheden in een enorme stroomversnelling gekomen."

Smirnova kiest ervoor zich in Nederland te vestigen, omdat een samenwerking met Het Nationale Ballet al lang op haar verlanglijst staat, het gezelschap internationaal goed bekend staat en omdat het een breed repertoire heeft, met zowel klassieke als hedendaagse werken. Bovendien heeft ze een enorme bewondering voor huischoreograaf Hans van Manen en voor balletmeester Larissa Lezhnina, die eenzelfde Russische achtergrond heeft en dezelfde scholing genoten heeft als zij. 

“Olga Smirnova is een exceptionele danseres die ik al jaren volg en bewonder. Het is bijzonder dat zij bij ons in Nederland komt dansen. De achtergrond van de komst van Olga Smirnova naar HNB is natuurlijk triest. Aan de andere kant zijn we als gezelschap bijzonder verheugd dat zo’n inspirerende danser zich bij ons aansluit", aldus Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, over de komst van Smirnova.

 

Eerste titelrol Smirnova in balletklassieker Raymonda

Haar eerste rol bij Het Nationale Ballet danst Smirnova in enkele van de voorstellingen van de ultieme balletklassieker Raymonda, die op 3 april in première gaat. Voor het eerst wordt in Nederland een eigen productie van Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda uitgebracht, een staalkaart van de klassieke ballettechniek en beroemd om de prachtige variaties, pas de deux en caractèredansen. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean creëert – bijgestaan door onder anderen Ted Brandsen en Grigori Tchitcherine – een geheel nieuwe versie van dit meesterwerk van het Russische ballet. 

Lees meer over Olga Smirnova

Ook Victor Caixeta naar Het Nationale Ballet

Ook de van oorsprong Braziliaanse danser Victor Caixeta, de 22-jarige tweede solist en rijzende ster van het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg, treedt met ingang van woensdag 16 maart toe tot Het Nationale Ballet. Caixeta: "Door omstandigheden heb ik de moeilijke beslissing genomen om Rusland te verlaten, de plek die ik bijna 5 jaar mijn thuis heb genoemd, en het theater dat me een geweldige start in mijn professionele carrière heeft gegeven. Ik kijk ernaar uit om bij Het Nationale Ballet aan de slag te gaan en verder te groeien als artiest en persoon."

"Victor is een bijzonder getalenteerde en charismatische danser die we graag bij ons gezelschap verwelkomen", stelt Ted Brandsen.

Lees meer over Victor Caixeta

Olga
Olga Smirnova
Victor
Victor Caixeta, foto: Tonia Ekimova

Het is nog steeds mogelijk om te doneren aan Giro555 voor Oekraïne. Doneer direct via de link hieronder of kijk op vluchtelingenwerk.nl of UNHCR.org op welke andere manieren u de inwoners van Oekraïne kunt steunen.