Victor Caixeta
Foto: Laura Cnossen

Victor Caixeta

Tweede solist

Victor Caixeta werd geboren in het Braziliaanse Uberlândia en volgde zijn dansopleiding aan de Staatliche Ballettschule Berlin, waar hij in 2017 afstudeerde. In datzelfde jaar kreeg hij een contract bij het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg en hier werd hij in 2019 gepromoveerd tot tweede solist.

Bij het Marijinski Ballet danste Victor onder meer de rollen van het Gouden Idool in La Bayadère, de Prins in De Notenkraker, Prins Desiré (of Florimund) in De Schone Slaapster en Romeo in Romeo en Julia. Naast hoofdrollen in klassieke avondvullende producties vertolkte Victor solorollen in werken van choreografen als Hans van Manen, Wayne McGregor en Twyla Tharp.

Victor heeft diverse prijzen op zijn naam staan. Zo won hij de derde prijs tijdens de dertiende Internationale Balletcompetitie van Moskou (2017), de eerste prijs in de categorie Klassieke Dans tijdens de Tanzolymp in Berlijn (2017) en de eerste prijs op de European Ballet Grand Prix in Wenen (2017). Ook was hij zowel in 2014 als 2015 finalist tijdens de Youth America Grand Prix.
 

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2022


Geboorteplaats: 
Uberlândia (Brazilië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Tweede solist (maart 2022)


Danste eerder bij: 
Marijinski Ballet (Sint-Petersburg)


Opleiding: 
Staatliche Ballettschule Berlin (Duitsland)


Prijzen: 

  • 2017: 3e prijs, Internationale Balletcompetitie in Moskou
  • 2017: 1e prijs in de categorie Klassieke Dans, Tanzolymp Berlijn
  • 2017: 1e prijs, European Ballet Grand Prix in Wenen
  • 2015: finalist Youth America Grand Prix
  • 2014: finalist Youth America Grand Prix