Victor Caixeta
Victor Caixeta | Foto: Altin Kaftira

Victor Caixeta gepromoveerd tot eerste solist/principal dancer

5 april 2023

Vol trots mogen wij aankondigen dat Victor Caixeta gisteravond, direct na afloop van de voorstelling van Het Zwanenmeer, is gepromoveerd tot eerste solist. Caixeta danste tijdens deze voorstelling voor het eerst de rol van Prins Siegfried bij Het Nationale Ballet.

Caixeta trad in maart 2022 als tweede solist in dienst van Het Nationale Ballet, nadat de oorlog in Oekraïne hem deed besluiten dat hij niet langer bij het Russische Marijinski Ballet kon blijven dansen.

“Victor is een bijzonder getalenteerde en charismatische danser die we graag bij ons gezelschap verwelkomen”, zei artistiek directeur Ted Brandsen destijds over hem. Naar aanleiding van Caixeta's promotie waren zijn woorden: “Deze promotie naar principal dancer is een bevestiging van wat velen al lang zagen: Victor is een geweldige danser met een sterke techniek, grote muzikaliteit en een onweerstaanbare uitstraling op het toneel – een echte ster.”

Wij willen Victor Caixeta feliciteren met zijn welverdiende promotie en wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan als eerste solist bij Het Nationale Ballet.

Victor Caixeta
Victor Caixeta werd geboren in het Braziliaanse Uberlândia en volgde zijn dansopleiding aan de Staatliche Ballettschule Berlin, waar hij in 2017 afstudeerde. In datzelfde jaar kreeg hij een contract bij het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg, waar hij in 2019 werd gepromoveerd tot tweede solist.

Bij het Marijinski Ballet danste Victor onder meer de rollen van het Gouden Idool in La Bayadère, de Prins in De Notenkraker, Prins Desiré (of Florimund) in The Sleeping Beauty en Romeo in Romeo en Julia. Naast hoofdrollen in klassieke avondvullende producties vertolkte Victor solorollen in werken van choreografen als Hans van Manen, Wayne McGregor en Twyla Tharp.

Caixeta heeft diverse prijzen op zijn naam staan. Zo won hij de derde prijs tijdens de dertiende Internationale Balletcompetitie van Moskou (2017), de eerste prijs in de categorie Klassieke Dans tijdens de Tanzolymp in Berlijn (2017) en de eerste prijs op de European Ballet Grand Prix in Wenen (2017). Ook was hij zowel in 2014 als 2015 finalist tijdens de Youth America Grand Prix.

Lees meer
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer
Scènebeeld van Remembrance tijdens de Ballet Bubbles tournee

Exclusief jubileumprogramma Junior Company tijdens Holland Dance Festival

Lees meer
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

Lees meer