Lorenzo Viotti benefietconcert
Foto: Stephanie Pistel

Nationale Opera & Ballet doneert € 164.000 aan Oekraïne

15 maart 2022

Op zondag 13 maart gaven Nationale Opera & Ballet en het Nederlands Philharmonisch Orkest, onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti, in Nationale Opera & Ballet een benefietconcert voor Oekraïne. Naast een geëmotioneerd publiek leverde de binnen één dag uitverkochte benefietavond een bedrag van € 76.000,- op. Het benefietconcert Opera & Ballet voor Oekraïne volgde op de cultuuractie hArtforUkraine, die plaatsvond op 4, 5 en 6 maart. Als onderdeel van deze actie doneerde Nationale Opera & Ballet de volledige opbrengst van de voorstellingen die dat weekend plaatsvonden – een bedrag van € 88.000,- – aan Giro555. In combinatie met de opbrengsten uit het benefietconcert komt dit neer op een totaal steunbedrag van €164.000,-.

 

Opera & Ballet voor Oekraïne

Tijdens het benefietconcert Opera & Ballet voor Oekraïne verzorgden sopraan Inna Demenkova en bariton Maksym Nazarenko van De Nationale Opera Studio, onder pianobegeleiding van Luba Podgayskaya, en het Koor van de Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest, onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti, een muzikaal programma dat reikte van Mozart en Mahler tot traditionele Oekraïense liederen. Vooral de laatste zorgden voor emoties in de zaal en op het toneel. Eerste solisten Maia Makhateli and Jakob Feyferlik van Het Nationale Ballet dansten een pas de deux uit Voorbij gegaan van Rudi van Dantzig op pianomuziek van Frédéric Chopin. Lorenzo Viotti verzocht het publiek tussen de optredens door niet te applaudisseren. Na de laatste klanken van de avond volgde een staande ovatie.

De dansers, zangers, orkestleden en de medewerkers die het concert mogelijk maakten, hebben zich hier allen belangeloos voor ingezet.