Speeldata

27 jan-18 feb 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:40, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 30

La traviata

Hartverscheurend verhaal van een ‘material girl’

Met La traviata vertelde Giuseppe Verdi niet alleen het verhaal van een terminaal zieke courtisane. Hij confronteerde zijn tijdgenoten tevens met hun eigen hypocriete moraal. In haar indringende productie doet de Duitse regisseur Tatjana Gürbaca hetzelfde.

Foto: Marta Syrko

Hartverscheurend verhaal van een 'material girl'

Met de in 1848 verschenen roman La dame aux camélias van Alexandre Dumas koos Verdi voor het eerst een eigentijds gegeven als basis voor een van zijn opera’s – Marie Duplessis, de Parijse courtisane die model stond voor de titelpartij was in 1847 gestorven. Ze was een cultfiguur, belichaamde succes en glamour, maar kwam op tragische wijze aan haar eind. 

 

Indringende productie

Met haar scherpe regie van La traviata maakte Tatjana Gürbaca, een van de spannendste operaregisseurs van vandaag, in 2021 haar DNO-debuut. In haar lezing raakt Violetta Valéry, aanvankelijk een zorgeloze material girl, steeds verder verstrikt in het kapitalistische systeem dat haar uiteindelijk vermorzelt. Gürbaca ontdoet de opera van alle onnodige versiering en legt tegen de achtergrond van een minimalistisch decor de onverbiddelijke hardheid van de condition humaine bloot. Het Koor van DNO regisseert ze tot in de puntjes. “De koorleden lijken individueel en collectief bereid alles te doen voor regisseur Tatjana Gürbaca”, schreef Theaterkrant daarover.

 

Vocale topbezetting

De rol van Violetta Valéry in La traviata vereist een uitzonderlijk veelzijdige zangeres en actrice. Niet voor niets wordt weleens beweerd dat de ideale vocale bezetting van de rol eigenlijk drie verschillende sopranen vereist, een voor iedere akte. Bij de Roemeense sopraan Adela Zaharia, die bij DNO eerder een gloedvolle Donna Anna in Don Giovanni vertolkte, is de rol zowel vocaal als theatraal in de juiste handen. 

De Oekraïense tenor Bogdan Volkov en de Armeense tenor Liparit Avetisyan vertolken afwisselend de rol van Violetta’s geliefde Alfredo Germont. Het trio van hoofdrollen wordt gecompleteerd door Verdi veteraan George Petean als Giorgio Germont. De muzikale leiding is opnieuw in handen van de energieke, passievolle Italiaanse dirigent Andrea Battistoni, die ditmaal de leiding heeft over het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven
Gezongen in het Italiaans

Libretto  Francesco Maria Piave
Muzikale leiding  Andrea Battistoni

Regie  Tatjana Gürbaca
Decor  Henrik Ahr
Kostuums  Barbara Drosihn
Licht  Stefan Bolliger
Dramaturgie  Bettina Auer

Violetta Valéry  Adela Zaharia
Alfredo Germont  Bogdan Volkov, Liparit Avetisyan
Giorgio Germont  George Petean
Marchese d’Obigny  Michael Wilmering
Barone Douphol  Roger Smeets
Annina  Inna Demenkova
Flora  Martina Myskohlid*
Gastone  Salvador Villanueva
Dr. Grenvil  Mark Kurmanbayev

* De Nationale Opera Studio

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Rotterdams Philharmonisch Orkest 

Originele productie van Den Norske Opera (Oslo)

Gürbaca legt de hardheid van de condition humaine bloot

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Rang 1 € 176,00 € 161,00
Rang 2 € 151,00 € 133,00
Rang 3 € 120,00 € 103,00
Rang 4 € 95,00 € 85,00
Rang 5 € 64,00 € 56,00
Rang 6 € 30,00 € 24,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en studentalert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de studentalert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Geef een voorstelling cadeau

Wilt u een onvergetelijk geschenk geven? Geef een voorstelling cadeau! U kunt nu alvast kaarten reserveren voor een specifieke datum en zeker zijn van de beste zitplaatsen, of u kunt een exclusieve Nationale Opera & Ballet cadeaukaart schenken. Met deze veelzijdige cadeaukaart geeft u de magie van een voorstelling naar keuze cadeau.

Scène
Scènes uit La traviata door DNO (2021) | Foto: Monika Rittershaus
Scène
Foto: Monika Rittershaus
Scène
Foto: Monika Rittershaus
Scène
Foto: Monika Rittershaus
Rotterdams Philharmonisch Orkest

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, opgericht in 1918, staat wereldwijd bekend om de intensiteit van zijn concerten. Onder leiding van chef-dirigent Lahav Shani wordt het Rotterdams Philharmonisch Orkest geroemd om zijn kleurrijke klank. Shani’s voorganger Yannick Nézet-Séguin is eredirigent van het orkest. In het seizoen 2022/2023 speelde het orkest Messa da Requiem bij De Nationale Opera. Dit seizoen zal het orkest onder leiding van Andrea Battistoni La traviata verklanken.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding La traviata door: nnb
Plaats: Souterrain

Lovende reacties
in de media
5 december

Deze voorstelling van een van de populairste opera’s is verrassend, origineel, gedurfd en indringend.

6 december

De visie van Gürbaca is helder. Violetta is een geëmancipeerde, tragische heldin – slachtoffer van een materialistische (mannen)wereld vol opportunisten en burgermansmoraal.

6 december

Zijn [Battistoni’s] traviata is aangrijpend, hartroerend en wordt voortgestuwd door een lichtvoetige, pressende ritmiek.

Lees meer
YOLO

Yolo-opera's: Hoe YOLO zijn Don Giovanni en Violetta Valéry?

Lees meer
Edward Ananian-Cooper

Edward Ananian-Cooper: De nieuwe artistiek leider van het koor

Lees meer

Partners De Nationale Opera Studio

anderen bekeken ook

REPRISE

Die Zauberflöte
Opera
Die Zauberflöte
1-28 dec 2023 | 10 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Simon McBurney’s enscenering van Die Zauberflöte wordt wereldwijd geprezen als een van de...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Roberto Devereux
Opera
Roberto Devereux
18 apr-6 mei 2024 | 7 performances
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het verhaal over de liefde tussen koningin Elizabeth I en Robert Devereux, de graaf van...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Fidelio
Opera
Fidelio
5-29 jun 2024 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lofzang op de liefdestrouw, utopisch drama...

info & tickets