George Petean
Florina Petean

George Petean

Bariton

Petean studeerde aan de Gheorghe Dima Music Academy, en debuteerde met de titelrol in Don Giovanni in 1997 in Timisoara. Nadien zong hij er meerdere belangrijke baritonrollen, en ook in Cluj-Napoca. Zijn eerste internationale rol zong hij in 2000, in de opera van Rome als Marcello in La bohème.

Petean was lid van het Hamburg Operagezelschap van 2002-2010, waar hij in verschillende rollen optrad. Daarnaast trad hij ook op als gastartiest bij verschillende internationale operahuizen zoals  Teatro Real, Bavarian State Opera, Paris Opéra, Staatsoper Wien, Teatro Regio di Parma en de Berlijnse Staatsopera. In 2010 maakte hij zijn debuut bij de New York Metropolitan opera als Marcello, en hij keerde er in 2012 terug als Valentin in Faust en in 2017 als Germont in La Traviata. Deze rol zal hij in 2021 op zich nemen bij DNO.

Petean is vooral bekend als Verdi-bariton en zong daarom de titelrol in Verdi’s Simon Boccanegra (in Opera Australia in 2016) en Macbeth (in de Wiener Staatsoper in 2019). Eind 2021 zong hij bij De Nationale Opera de rol van Giorgio Germont in La traviata.

CV