Speeldata

1 juli 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

1:15

Tickets

Vanaf € 10 (incl. Heri Heri maaltijd)

Keti Koti bij De Nationale Opera; dansers en zangers op het podium

De Nationale Opera en RIGHTABOUTNOW INC. slaan voor de aftrap van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden opnieuw de handen ineen om op muzikaal-theatrale wijze Keti Koti – ‘verbreek de ketenen’ - te vieren en te herdenken. Samen staan we met een kleurrijk programma stil bij ons koloniale verleden, geven wij een vervolg aan eerdere samenwerkingen én gaan we nieuwe ontmoetingen aan.

Foto: Michel Schnater

KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @DeNationaleOpera

Tijdens dit meerstemmige programma worden verhalen vertelt over onrecht en leed, maar ook over trots en verzet door middel van de verbeeldende kracht van zang, dans, muziek én het gesproken woord.

Countertenor Arturo den Hartog zal samen met pianist Ernst Munneke liederen van verschillende zwarte componisten ten gehore brengen, waaronder muziek van de Surinaamse componist Majoie Hajary. Pianovirtuoos Dywel Braaf zal onder meer een eigen compositie uitvoeren. Andere bijdragen komen van spoken word-artiest Jurgera Hassell, choreograaf Dalton Jansen, de kawinaband Mamyo Makandra, de Antilliaanse Tribu Tambú Groep en Brandon Delagraentiss & The Gospel Experience. Ook DJ All Star Fresh zal te horen zijn tijdens dit evenement.

De presentatie is wederom in handen van de Surinaamse cabaretier Jeffrey Spalburg. Ook serveren wij gratis Surinaams gemberbier en Heri Heri: een eenpansgerecht bestaande uit verschillende aardvruchten, bakbananen, bakkeljauw (gedroogde gezouten kabeljauw) en een gekookt ei; een gerecht dat z’n oorsprong vindt in het Afro-Caribische slavernijverleden.

Podcastserie LEGACY! LEGACY!

In aanloop naar de start van het Nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden zullen we in de speciale podcastserie LEGACY! LEGACY! ingaan op de doorwerking van het koloniale verleden in de kunsten. In dit drieluik zal cabaretier Jeffrey Spalburg zich richten op de culturele nalatenschap van drie afstammelingen van de Afrikaanse diaspora.

Podcastserie LEGACY! LEGACY!

In Amerika wordt hiphop gezien als de stem van zwart Amerikaanse gemeenschap en als muzikaal middel voor activisme en verzet tegen een geschiedenis van onderdrukking, die haar wortels in de slavernij heeft. DJ All Star Fresh is een van de onbetwiste pioniers van de hiphop in Nederland. Spalburg zal samen met hem in gesprek gaan over de wortels van de hiphop en wat Keti Koti voor hem betekent.

De betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten speelt een grote rol in het kunstenaarschap van multitalent Felix de Rooij. Hij ziet zichzelf en zijn kunstenaarschap als een het product van een ‘koloniaal orgasme’ - rechtstreeks ontsproten uit de gruwelijke geschiedenis die wij herdenken én de overlevingskracht die we vieren met Keti Koti. In gesprek met Spalburg zal De Rooy spreken over hoe deze geschiedenis zijn weerslag vindt in zijn kunstenaarschap.

In gesprek met dramaturg Naomi Teekens zal Spalburg in de rijke, maar in de vergetelheid geraakte nalatenschap van Surinaamse componist Majoie Hajary (1921-2017) duiken, die met haar La Larme d’Or een nationale opera voor Suriname schreef.

Podcast 'Legacy!'

Afbeelding met link naar de videopodcast
RIGHTABOUTNOW INC. logo

RIGHTABOUTNOW INC.

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte, brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland.

RIGHTABOUTNOW INC.

Boston en Van Hinte regisseerden en produceerden diverse multidisciplinaire succesvolle producties, waaronder STATUS met onder andere Hans Dagelet en Anton de Bies, TORI met HNTjong, KIBRA SILENSIO met Ritzah Statia (nominatie Joop Mulder Plak & winnaar Amsterdam Fringe Award 2021). Ook schreef Van Hinte het libretto van Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde van Nationale Opera & Ballet. Vorig seizoen toerde ze met de muziektheatervoorstelling QUEEN OF DISCO door het land. Een voorstelling over de onvermijdelijke opkomst, tragische ondergang en onstuitbare wedergeboorte van ‘disco music’ met het leven van de flamboyante LGBTQ-activist en disco icoon SYLVESTER als spil van het verhaal. Deze productie is geregisseerd door Boston met een script van Van Hinte. Momenteel zijn de voorbereidingen gestart voor de theatervoorstelling Desirée i.s.m. Het Stedelijk Museum; een herneming uit 1980, geschreven door Felix de Rooy en Norman de Palm. Daarnaast zal de bejubelde voorstelling Kings van Made in da Shade opnieuw in de theaters te zien zijn

RAN INC. biedt een platform voor makers en performers voor wie de grote stad hun arena is en hiphop een essentiële bron, die anders kijken en denken en die de meerstemmigheid van de stad weerspiegelen: omdat diversiteit de krachtigste bron van culturele vernieuwing en artistieke innovatie is.

Let op:

Weesperstraat dicht!
Van 12 juni tot 23 juli 2023 is de Weesperstraat tussen 6.00 en 23.00 uur afgesloten voor doorgaand autoverkeer tussen de Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht. Zie voor meer informatie: Weesperstraat overdag dicht

A10 Noord deels afgesloten! 
De A10 Noord (de buitenring richting Zaanstad) wordt van 30 juni tot 3 juli deels afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de Ring A10. Houd rekening met extra reistijd van 30 min. tot een uur. Zie voor meer informatie: A10 Noord - stiller asfalt

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Vier zangers op een rij
KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @De Nationale Opera (2022) | Foto: Michel Schnater
Djembé-speler tijdens Keti Koti 2022
KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @De Nationale Opera (2022) | Foto: Michel Schnater
Zanger en danser op het podium
KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @De Nationale Opera (2022) | Foto: Michel Schnater
Drie vrouwen die eten bereiden met een Surinaamse vlag op de voorgrond
KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @De Nationale Opera (2022) | Foto: Michel Schnater
Susan Malaika Bailey en muzikant
KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @De Nationale Opera (2022) | Foto: Michel Schnater
Twee artiesten op het podium
KETI KOTI | CLUB RIGHTABOUTNOW @De Nationale Opera (2022) | Foto: Michel Schnater