Speeldata

6-27 sep 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:50, incl. 1 pauze

Tickets

n.v.t.

Campagnebeeld van de opera met mensen onder water

Mahagonny: van consumptieparadijs naar hel op aarde (16+)

Een plek waar alles mag – zolang er maar betaald wordt. Dat is de nieuwe stad Mahagonny, opgericht door drie voortvluchtige criminelen. Samen troggelen ze de nieuwe bewoners geld af door hen te laten betalen voor een heus consumptieparadijs. Maar al snel verandert die wereld van seks, drank en lust in een ware hel.

Leeftijdsadvies: 16+

Foto: Marta Syrko

Van consumptieparadijs naar hel op aarde

Door crisis in het nauw gedreven mensen die op zoek gaan naar betere alternatieven: in het huidige, gespannen tijdsgewricht lijkt Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny relevanter dan ooit. Met zijn libretto voor deze opera deed toneelschrijver Bertolt Brecht waar hij goed in was: maatschappelijk relevant theater schrijven dat de kapitalistische consumptiemaatschappij van de jaren ’30 aan de kaak stelt. Met Kurt Weills wervelende compositie, die een klassieke compositiestijl met jazzy klanken combineert, zoals in de beroemde Alabama Song, en met Brechts vernieuwende theatertechnieken, brak het bekende muziektheaterduo het operagenre open.

 

Meesterwerk van Brecht en Weill

Met dit meesterwerk van muziektheaterduo Bertolt Brecht en Kurt Weill keert topregisseur Ivo van Hove, na zijn zinderende Salome, terug naar De Nationale Opera. Gebruikmakend van filmtechnieken als green screens en live camerabeelden, maakt hij van de beroemde opera over de gouden valstrikstad een brandend actueel verhaal dat onder de huid kruipt. Met gevierd sopraan Evelyn Herlitzius, die haar roldebuut maakt als de oplichtster Leokadja Begbick, de rijzende ster Lauren Michelle als prostituee Jenny en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz wordt Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny een indrukwekkende seizoensopener.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven

Gezongen in het Duits

Libretto  Bertolt Brecht

Muzikale leiding  Markus Stenz

Regie  Ivo van Hove

Decor en licht  Jan Versweyveld

Kostuums  An D’Huys

Video  Tal Yarden

Dramaturgie  Koen Tachelet

Leokadja Begbick  Evelyn Herlitzius

Fatty  Alan Oke

Dreieinigkeitsmoses  Thomas Johannes Mayer

Jenny Hill  Lauren Michelle

Jim Mahoney  Nikolai Schukoff

Jack O’Brien/Tobby Higgins  Iain Milne

Bill  Martin Mkhize

Joe  Mark Kurmanbayev*

Sechs Mädchen von Mahagonny 

Viola Cheung, Thembinkosi Magagula, Elisa Soster,

Raphaële Green, Kadi Jürgens, Jessica Stakenburg* De Nationale Opera StudioKoor van De Nationale Opera

Instudering  Ad Broeksteeg

Nederlands Philharmonisch Orkest

Coproductie  met Festival d’Aix-en-Provence, Metropolitan Opera, Opera Ballet Vlaanderen en Grand Théâtre de Luxembourg

Mahagonny
Scènebeeld Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny - DNO - Amsterdam | Foto's: Clärchen & Matthias Baus
Green Screen
Rouwritueel
Protest met fakkels
Repeterend beeld
Troost
Close-up op de achtergrond
Strijdende inwoners
Genot
Verleiding

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

Trailer Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Trailer Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Ivo van Hove over Mahagonny (Video: Opera Ballet Vlaanderen)

Regisseur Ivo van Hove

Podcast

Een inleidende podcast over de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Kurt Weill & Bertolt Brecht). Dramaturg Wout van Tongeren gaat in gesprek met regisseur Ivo van Hove en dirigent Markus Stenz.

Recensies in de media

De opera ‘Mahagonny’ is zo sterk dat je je afvraagt: waarom is dit geen standaardrepertoire? (...) Over de gehele linie loont Van Hove’s strakke spelregie (...) Over de gehele linie loont Van Hove’s strakke spelregie (…)

8 september

Ivo van Hove laat je voelen hoe intens er wordt geleden en geleefd in opera ‘Mahagonny’ (...) Jimmy’s dood, gespeend van sentimentaliteit, is adembenemend. In die paradox schuilt de kracht van de voorstelling.

8 september

Van Hove en zijn team zijn er goed in geslaagd het bij vlagen volstrekt absurde spektakel over het voetlicht te brengen.

7 september

(Antwerpen, september 2022) Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny is een knappe satire op het gulzige kapitalisme ... Regisseur Ivo van Hove zet het contrast goed aan tussen de vrolijke muziek van Kurt Weill en het rauwe libretto van Bertolt Brecht.

11 september

(Antwerpen, september 2022) Opkomst en ondergang artistiek geslaagd ... Het muzikale en vocale niveau van de uitvoering, de realistische vormgeving en het concept en de uitwerking ervan in de regie maken van dit complexe werk een artistiek integere operavoorstelling, waarin geen enkel van Weills politiek en sociaal geëngageerde boodschappen verloren gaat.

21 september

(Antwerpen, september 2022) Ivo Van Hove geeft opera ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ een krachtige mix van vervreemding en subjectiviteit mee ... Voor Ivo van Hove is Mahagonny geen show maar een statement.

16 september
Nederlands Philharmonisch Orkest met Lorenzo Viotti

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners  van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de  beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Melle Meivogel

Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands  Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal  gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Lohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

Het verhaal (animatie 2020)

Scènebeeld met man in winkelkar

Partner Mahagonny

Brook Foundation

Partners De Nationale Opera Studio