Speeldata

6-27 sep 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:50, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 28

Campagnebeeld van de opera met mensen onder water

Mahagonny: van consumptieparadijs naar hel op aarde (16+)

Een plek waar alles mag – zolang er maar betaald wordt. Dat is de nieuwe stad Mahagonny, opgericht door drie voortvluchtige criminelen. Samen troggelen ze de nieuwe bewoners geld af door hen te laten betalen voor een heus consumptieparadijs. Maar al snel verandert die wereld van seks, drank en lust in een ware hel.

Leeftijdsadvies: 16+

Foto: Marta Syrko

Van consumptieparadijs naar hel op aarde

Door crisis in het nauw gedreven mensen die op zoek gaan naar betere alternatieven: in het huidige, gespannen tijdsgewricht lijkt Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny relevanter dan ooit. Met zijn libretto voor deze opera deed toneelschrijver Bertolt Brecht waar hij goed in was: maatschappelijk relevant theater schrijven dat de kapitalistische consumptiemaatschappij van de jaren ’30 aan de kaak stelt. Met Kurt Weills wervelende compositie, die een klassieke compositiestijl met jazzy klanken combineert, zoals in de beroemde Alabama Song, en met Brechts vernieuwende theatertechnieken, brak het bekende muziektheaterduo het operagenre open.

 

Meesterwerk van Brecht en Weill

Met dit meesterwerk van muziektheaterduo Bertolt Brecht en Kurt Weill keert topregisseur Ivo van Hove, na zijn zinderende Salome, terug naar De Nationale Opera. Gebruikmakend van filmtechnieken als green screens en live camerabeelden, maakt hij van de beroemde opera over de gouden valstrikstad een brandend actueel verhaal dat onder de huid kruipt. Met gevierd sopraan Evelyn Herlitzius, die haar roldebuut maakt als de oplichtster Leokadja Begbick, de rijzende ster Lauren Michelle als prostituee Jenny en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz wordt Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny een indrukwekkende seizoensopener.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven
Gezongen in het Duits

Libretto  Bertolt Brecht

Muzikale leiding  Markus Stenz
Regie  Ivo van Hove
Decor en licht  Jan Versweyveld
Kostuums  An D’Huys
Video  Tal Yarden
Dramaturgie  Koen Tachelet

Leokadja Begbick  Evelyn Herlitzius
Fatty  Alan Oke
Dreieinigkeitsmoses  Thomas Johannes Mayer
Jenny Hill  Lauren Michelle
Jim Mahoney  Nikolai Schukoff
Jack O’Brien/Tobby Higgins  Iain Milne
Bill  Martin Mkhize
Joe  Mark Kurmanbayev*
Sechs Mädchen von Mahagonny 
Viola Cheung, Thembinkosi Magagula, Elisa Soster,
Raphaële Green, Kadi Jürgens, Jessica Stakenburg

* De Nationale Opera Studio

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Ad Broeksteeg

Nederlands Philharmonisch Orkest

Coproductie  met Festival d’Aix-en-Provence, Metropolitan Opera, Opera Ballet Vlaanderen en Grand Théâtre de Luxembourg

Mahagonny
Scènebeeld Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny - DNO - Amsterdam | Foto's: Clärchen & Matthias Baus
Green Screen
Rouwritueel
Protest met fakkels
Repeterend beeld
Troost
Close-up op de achtergrond
Strijdende inwoners
Genot
Verleiding

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Rang 1 € 167,00 € 152,00 
Rang 2 € 139,00 € 123,00
Rang 3 € 108,00 € 95,00
Rang 4 € 86,00 € 77,00
Rang 5 € 58,00 € 49,00
Rang 6 € 28,00 € 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en studentalert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de studentalert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Trailer Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Trailer Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny door: Hein van Eekert
Plaats: Souterrain

Ivo van Hove over Mahagonny (Video: Opera Ballet Vlaanderen)

Regisseur Ivo van Hove

Podcast

Een inleidende podcast over de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Kurt Weill & Bertolt Brecht). Dramaturg Wout van Tongeren gaat in gesprek met regisseur Ivo van Hove en dirigent Markus Stenz.

Recensies in de media
8 september

De opera ‘Mahagonny’ is zo sterk dat je je afvraagt: waarom is dit geen standaardrepertoire? (...) Over de gehele linie loont Van Hove’s strakke spelregie (...) Over de gehele linie loont Van Hove’s strakke spelregie (…)

8 september

Ivo van Hove laat je voelen hoe intens er wordt geleden en geleefd in opera ‘Mahagonny’ (...) Jimmy’s dood, gespeend van sentimentaliteit, is adembenemend. In die paradox schuilt de kracht van de voorstelling.

7 september

Van Hove en zijn team zijn er goed in geslaagd het bij vlagen volstrekt absurde spektakel over het voetlicht te brengen.

11 september

(Antwerpen, september 2022) Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny is een knappe satire op het gulzige kapitalisme ... Regisseur Ivo van Hove zet het contrast goed aan tussen de vrolijke muziek van Kurt Weill en het rauwe libretto van Bertolt Brecht.

21 september

(Antwerpen, september 2022) Opkomst en ondergang artistiek geslaagd ... Het muzikale en vocale niveau van de uitvoering, de realistische vormgeving en het concept en de uitwerking ervan in de regie maken van dit complexe werk een artistiek integere operavoorstelling, waarin geen enkel van Weills politiek en sociaal geëngageerde boodschappen verloren gaat.

16 september

(Antwerpen, september 2022) Ivo Van Hove geeft opera ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ een krachtige mix van vervreemding en subjectiviteit mee ... Voor Ivo van Hove is Mahagonny geen show maar een statement.

Nederlands Philharmonisch Orkest met Lorenzo Viotti

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners  van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de  beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Melle Meivogel

Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands  Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal  gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Lohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

Lees meer
Evelyn Herlitzius

Evelyn Herlitzius - Zoeken naar de waarheid in de kunst

Lees meer
Ivo van Hove

Ivo van Hove: ‘Al mijn voorstellingen zijn gemaskerde autobiografieën’

Lees meer
Kurt Weill

Kurt Weill: van het operapodium tot Broadway

Lees meer

Avond in de Balie rondom Mahagonny

VR 22 SEPTEMBER / 20:30 / SALON (deBALIE)
Achter het Libretto: Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny
Tijdens Achter het Libretto wordt er met verschillende sprekers dieper ingegaan op de muziek van de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, op de essentiële thema’s die de opera aansnijdt en op de blijvende betekenis van Brecht’s gedachtegoed. Tijdens dit evenement zal de muziek uit de opera vertolkt worden door de internationaal geprezen Amerikaanse sopraan Lauren Michelle.

Het verhaal (animatie 2020)

Scènebeeld met man in winkelkar
Lees en beluister meer
Aufstieg und fall

5 redenen om uit te kijken naar ... Mahagonny

Lees meer
Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny - Podcast 2020

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny - Podcast 2020

Lees meer

Partner Mahagonny

Brook Foundation

Partners De Nationale Opera Studio

anderen bekeken ook

NIEUWE
PRODUCTIE
VOOR DNO

Innocence
Opera
Innocence
7-22 okt 2023 | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De nieuwe opera Innocence vertelt een actueel verhaal over schuld, vergiffenis en een...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Lohengrin
Opera
Lohengrin
11 nov-3 dec 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in...

info & tickets

REPRISE

Die Zauberflöte
Opera
Die Zauberflöte
1-28 dec 2023 | 10 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Simon McBurney’s enscenering van Die Zauberflöte wordt wereldwijd geprezen als een van de...

info & tickets
Visual online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:  

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen