Animal Farm
Foto: Ruth Walz

De Nationale Opera genomineerd voor twee Opera Awards

16 oktober 2023

Het Engelse tijdschrift Opera Magazine heeft op 11 oktober de nominaties voor de International Opera Awards 2023 bekendgemaakt. De Nationale Opera is genomineerd in de categorieën ‘Beste wereldpremière’ en ‘Duurzaamheid’. De winnaars van de Opera Awards – met in totaal zestien categorieën – worden bekendgemaakt op 9 november in Teatr Wielki (Warschau, Polen).

 

Beste wereldpremière

De nominatie voor ‘Beste wereldpremière’ ontving De Nationale Opera voor Animal Farm, een hedendaagse operavertolking van het beroemde boek van George Orwell, door componist Alexander Raskatov. De productie ging in maart dit jaar in première, als onderdeel van het Opera Forward Festival, en kreeg verscheidene vijfsterrenrecensies van onder andere NRC, de Volkskrant en Trouw. Animal Farm is een compositieopdracht en coproductie van De Nationale Opera, Wiener Staatsoper, Teatro Massimo (Palermo) en de Finse Nationale Opera en Ballet (Helsinki).

 

Duurzaamheid

Daarnaast ontving De Nationale Opera een nominatie in de categorie ‘Duurzaamheid’. Om toekomstige generaties ook te kunnen laten genieten van de magie op het toneel, is het voor DNO van belang bij te dragen aan een duurzame toekomst. Daarom is het gezelschap al jaren bezig met het verduurzamen van verschillende processen.

Tijdens het komende Opera Forward Festival in maart 2024 presenteert De Nationale Opera The Shell Trial: een nieuwe productie over de zaak Shell en verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis. DNO streeft ernaar deze opera zo duurzaam mogelijk te produceren, om de daad bij het woord te voegen binnen dit klimaatonderwerp en als pilot om waardevolle lessen te leren voor het productieproces van toekomstige opera’s.

Lees hier meer over duurzaamheid bij Nationale Opera & Ballet.