Speeldata

6 april - 25 mei

Locatie

Tournee, Nederland

Duur

NNB

Tickets

Vanaf €15

Dansers: Catarina Pires, Isaac Mueller, Guillermo Torrijos en Kyoko Yamamoto

Van klassiekers tot wereldpremières

Elk jaar worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest getalenteerde jonge balletdansers geselecteerd voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. Dit seizoen reist het ensemble langs de Nederlandse theaters met Shooting Stars, een programma dat zowel klassiekers als spannende, eigentijdse wereldpremières bevat.

Ook internationaal heeft de Junior Company haar succes inmiddels meer dan bewezen. Zo gaf de groep begin 2020, kort voor de eerste coronalockdown, nog drie zeer geslaagde optredens in Indonesië. Bovendien bestaat nu al meer dan  veertig procent van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-dansers, onder wie momenteel maar liefst zeven solisten. Shooting Stars is dan ook dé gelegenheid om kennis te maken met de
sterren van de toekomst.

 

Subliem spel 

Van Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet,  wordt In the Future gedanst, een choreografie die hij in 1986 voor het Scapino Ballet Rotterdam maakte op de pulserende, jazzy muziek van het album Music for “The Knee Plays” van David Byrne. Het swingende en verrassende stuk heeft nog niets aan kracht ingeboet. In 2018 voerde de Junior Company de choreografie voor het eerst uit. De kostuums van Keso Dekker – van voren groen, van achteren rood – hebben een belangrijke rol in het sublieme spel van kleuren en lichamen dat Van Manen speelt.

Veeleisend is ook Ballet 101, een komische, maar technisch zeer uitdagende jongenssolo van de toonaangevende Canadese choreograaf Eric Gauthier. In zijn choreografie gebruikt hij de basisposities van het academische ballet als uitgangspunt voor een hilarische ‘crash course’.

 

Grensverleggend 

Daarnaast bevat Shooting Stars maar liefst vier wereldpremières van vier veelbelovende choreografen.

Het eerste nieuwe werk is van de Oekraïens-Nederlandse Milena Sidorova, die tijdens de eerste lockdown een enorme hit scoorde met Hold On, op het gelijknamige nummer van DI-RECT, en recent met haar vurig-intieme dansfilm Rose (tot eind 2021 te zien op YouTube).
De tweede première is afkomstig van de Brit Peter Leung, die bekendstaat om de wijze waarop hij de grenzen van het klassieke ballet ‘oprekt’.
De Spaanse Marta Reig Torres, die zich als choreografe tot nu toe vooral in het moderne danscircuit bewees, tekent voor de derde nieuwe creatie.
De vierde première is van de hand van Zoë Greten, laatstejaarsstudent aan de Nationale Balletacademie. Haar interessante werk tijdens de laatste editie van de Choreographic Academy afgelopen zomer smaakte naar meer en daarom maakt ze voor Shooting Stars een nieuw kort stuk.

Voorstellingsinformatie

In the Future

Choreografie: Hans van Manen
Muziek: David Byrne

Ballet 101

Choreografie: Eric Gauthier
Muziek: Jens-Peter Abele

Nieuwe choreografieën

Milena Sidorova, Peter Leung, Marta Reig Torres en Zoë Greten. 

Choreografen
JC

Junior Company

Met de oprichting van de Junior Company in 2013 hebben Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie een belangrijke springplank voor jonge dansers gecreëerd. De Junior Company slaat een brug tussen opleiding en beroepspraktijk.

Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang vóór de première het online programmaboek. Hierin kunt u prachtige beelden bewonderen en alles lezen over Shooting Stars!

Bestel kaarten

De kaartverkoop voor Shooting Stars verloopt via de betrokken theaters. Voor vragen omtrent de kaartverkoop kunt u terecht bij het desbetreffende theater.

Tickets worden geladen...
Ballet 101 | Foto: Michel Schnater
Ballet 101 | Foto: Michel Schnater
In the Future | Foto: Michel Schnater
In the Future | Foto: Michel Schnater
In the Future | Foto: Michel Schnater
In the Future | Foto: Michel Schnater
Mila Nicolussi Caviglia

‘Een kans uit de duizenden’

Junior Companydanser Mila Nicolussi Caviglia:
“Voor mij is deel uitmaken van de Junior Company een kans uit duizenden, het is geweldig om je te kunnen meten met andere jonge dansers van over de hele wereld. Onze balletmeesters letten op elk
detail, maar brengen ons ook bij dat we onszelf mogen zijn op het toneel. Ik kijk enorm uit naar het komende seizoen. We krijgen zó veel aangereikt dat ons helpt om onszelf verder te ontwikkelen.”

Lees meer
Junior company

Junior Company: springplank voor jong talent

Lees meer
Ted Brandsen

Ted Brandsen: ‘We kunnen niet wáchten’

Lees meer

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door