Peter Leung

Peter Leung

Choreograaf

De in Amsterdam woonachtige Brit Peter Leung beëindigde zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet in 2016. Van 2017 tot en met 2020 was Peter als Young Creative Associate verbonden aan Het Nationale Ballet. In deze rol heeft hij de grenzen van de klassieke balletkunst weerlegd, creëerde hij werk met een breed publieksbereik en heeft hij het gezelschap verrijkt met zijn ideeën en externe werkervaring van buiten het klassieke ballet. 

Peter Leung is tevens een van de artistiek directeuren van het interdisciplinaire collectief House of Makers en maakte vanuit daar werk voor het Van Gogh museum, museum Boijmans Van Beuningen, TEDx Women Amsterdam, het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum N8 Amsterdam en andere culturele evenementen. Met regelmaat creëert hij ook werk voor (internationale) festivals, televisie, film, musea en maakte popvideo’s voor Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. Hij gelooft in het gebruik van verschillende media om verbinding te maken met het publiek op verschillende niveaus en heeft gewerkt met kunstenaars uit verschillende disciplines. In het kader van zijn liefde voor beeldverhalen heeft Peter gestudeerd als filmmaker aan de New York Film Academy and photography bij Central Saint Martins en de Fotoacademie Amsterdam.

In augustus 2016 choreografeerde Leung Night Fall voor Het Nationale Ballet, het eerste virtual reality ballet ter wereld dat door journalisten werd geprezen "als een sleutelmoment in de dansgeschiedenis" (de Volkskrant). In 2019 regisseerde Leung de Johannes Passion voor de IJ-Salon in het Muziekgebouw aan het IJ die ook te zien was tijdens het Internationale Bach Festival op Gran Canaria. Hij creëerde Individuell voor het Bayerisches Junior Ballet München. In de zomer van 2019 was hij coregisseur van het jaarlijkse International Young Patrons Gala van Nationale Opera en Ballet en bracht hij de reprise van zijn Stabat Mater (Pergolesi) voor de IJ-Salon in het Muziekgebouw aan het IJ. Samen met filmmaker Altin Kaftira, maakte hij tijdens de lockdown in 2020 Gently Quiet: elf korte dansvideo's die werden opgenomen op verschillende verlaten locaties in Amsterdam. In 2022 creëerde hij (Pas de Deux) voor de Junior Company.