Marta Reig Torres

Marta Reig Torres

Choreograaf

De in Valencia geboren Marta Reig Torres werkt als choreografe, danseres en docente al jarenlang in Nederland. Ze heeft een Master in de choreografie van Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Reig Torres startte haar carrière op 17-jarige leeftijd bij Het Nationale Ballet, waaraan ze tien jaar lang verbonden was. Daarna maakte ze de overstap naar de moderne dans. Ze was verbonden aan het Gulbenkian Ballet in Lissabon en werkte in Nederland als freelancer bij LeineRoebana, Conny Janssen Danst en Nicole Beutler Projects.

De combinatie van haar klassieke achtergrond met improvisatie en andere bewegingstechnieken heeft haar in staat gesteld om dans vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en te ervaren. Op zoek naar een meer persoonlijke manier van expressie begon ze in 2002 met choreograferen. Kernwaarden in haar bewegingstaal zijn onder meer ‘lichaam en geest’, ‘bewustzijn en zelfbewustzijn’, in het heden zijn, en werken in samenwerking.

Momenteel werkt Reig Torres als onafhankelijk choreografe. Ze is lid en artist in residence van Studio MAPA (Moving Academy of Performing Arts) in Haarlem. Haar werk is geproduceerd door Korzo Producties en gecoproduceerd door Dansateliers, Danswerkplaats Amsterdam, Cadance Festival, De Doelen Rotterdam, Codarts en De Meekers. Haar choreografieën werden meermalen geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen als meest opmerkelijke dansproductie van het seizoen en werden uitgevoerd op podia en festivals in onder meer Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland.

Reig Torres was tevens medeoprichter van Cloud & Danslab, een ‘hub’ voor onafhankelijke kunstenaars in dans, performance en aanverwante kunsten. Ook maakt ze interdisciplinaire dansinstallatievoorstellingen voor musea en op locatie, waarbij ze samenwerkt met beeldend kunstenaars, dichters, zangkunstenaars, filmmakers en muzikanten. Daarnaast werkt ze al een groot aantal jaren als vaste gastdocent, artistiek coach en choreograaf bij Codarts Rotterdam en heeft ze lesgegeven bij Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst en diverse internationale gezelschappen en dansopleidingen.

CV