Shooting Stars

Shooting Stars: Nieuw, fris en vol jong talent

26 april 2022

Van kind naar volwassene, van student naar professioneel danser en van repeteren in de studio naar alles geven op het podium. Met een tournee door het hele land laten de jonge talenten van de Junior Company van Het Nationale Ballet hun ontwikkeling zien. In vier wereldpremières en een Van Manen-klassieker verbeelden ze het creëren van een eigen identiteit, het maken van eigen keuzes én een grote dosis plezier. Sven de Wilde (Naaldwijk, Nederland) en Mila Caviglia (Aosta, Italië) vertellen over de energie, adrenaline en nieuwe choreografieën in Shooting Stars.

Tekst: Lune Visser

De weg naar de Junior Company zag er voor beide dansers iets anders uit. Waar Mila haar moeder smeekte om haar naar een serieuze dansschool te sturen, waar ze zou leren wat de beroemde danseressen op dvd ook deden, werd Sven eerst verliefd op tapdance: “Als peuter was ik altijd aan het dansen en hield ik van het geluid van hoge hakken op de grond. Dat zei genoeg. Later ben ik pas overgestapt naar klassiek ballet.” Tijdens het afronden van hun hbo-opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam, zetten beide dansers hun zinnen op een plekje in de Junior Company. Nu kunnen ze eigenlijk nog steeds niet geloven dat ze deze daadwerkelijk bemachtigd hebben.

Sven de Wilde
Sven de Wilde
Mila Caviglia
Mila Caviglia

Uniek proces

Hoewel de dansers al eerder in grote producties van Het Nationale Ballet te zien waren, wordt deze tournee het eerste programma dat ze alleen met hun eigen Junior Company dansen. Sven: “Het voelt bijzonder dat het kleinschalig en echt ons eigen ding is. Er is veel aandacht voor ons om te groeien.” Dat groeien gebeurt ook samen met de choreografen, vertelt Mila: “We zijn echt deel van hun creatieve proces. Zij willen dat wij iets overbrengen met de danspassen en laten ons daarom veel ideeën en bewegingen uitproberen. Andersom vragen ze ook naar onze éígen ideeën, waardoor we een beetje van onszelf in de choreografie kunnen stoppen en kunnen bijdragen aan iets nieuws en unieks.”

Mila Caviglia - repetitie Bloom
Mila in repetitie van Bloom
Repetitie Bloom
Repetitie Bloom

Opladen

Ook Hans van Manen helpt de dansers vooruit, wanneer hij langskomt in de studio. Mila: “Het is zo inspirerend om hem in de ruimte te hebben. Met zijn aanwijzingen laat hij je groeien, als artiest én als persoon. In zijn choreografie voer je niet alleen de passen uit, maar moet je echt performen en je emotie erin stoppen. Het gaat niet om jezelf, maar om de connectie met elkaar en met het publiek.” Want dat publiek is een belangrijke factor, vertelt Sven: “De zaal zorgt voor energie, voor adrenaline. Wij geven alles wat we hebben in een voorstelling, maar het applaus van het publiek laadt onze batterij weer helemaal op. Dat is waar je het voor doet.”

Zit wat in

Tegelijkertijd kan het (jonge) publiek ook iets mee naar huis nemen: “De stukken zijn speciaal voor jonge dansers gemaakt en hebben veelal te maken met de ontwikkeling van kind tot volwassene. Dat is herkenbaar voor iedereen van onze leeftijd, of je nu in de zaal zit of op het podium staat”, verklaart Mila. Maar het belangrijkste? “Plezier! De choreografieën zijn nieuw, fris, eigentijds en gewoon heel leuk. Een feest om te dansen én om naar te kijken.”

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games
NOB