Speeldata

15 okt 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

1:15, geen pauze

Tickets

€15; Stadspas, CJP en studenten €12,50

Davi Ramos en Sebia Plantefève-Castryck in Embers

Black Achievement Month: Het Nationale Ballet

Tijdens Dancing Diversity presenteert Het Nationale Ballet in het kader van de Black Achievement Month drie choreografieën van Sedrig Verwoert – choreograaf, danser en Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. Naast de solo’s Slightly Damp In A Misty Street en The Hard Rocks Will Seem Soft To Us, die hij maakte voor HNB-dansers Davi Ramos en Sebia Plantefève-Castryck, is zijn The Ritual te zien. Verwoert danst dit duet samen met Alanna Archibald, op live muziek van Ranie Ribeiro en Phantom Wizard (Isha Forster).  

Foto: Davi Ramos en Sebia Plantefève-Castryck in Embers | © Hans Gerritsen

Dancing Diversity

Slightly Damp In A Misty Street

Sedrig Verwoert werkt al sinds het begin van zijn carrière als choreograaf bij Het Nationale Ballet samen met de Braziliaanse danser Davi Ramos, die met ingang van dit seizoen is gepromoveerd tot grand sujet. Afgelopen seizoen maakte Verwoert voor hem de solo Slightly Damp In A Misty Street, die in juni tijdens het International Young Patrons Gala in wereldpremière ging. Het werk visualiseert de transformatie die Ramos als artiest, maker en persoon heeft doorgemaakt en vertelt een verhaal over het nastreven van je dromen zonder de geluiden van thuis te vergeten. Verwoert speelt op innovatie wijze met Ramos’ vermogen om zijn elegante bewegingen tot een bijna dierlijke expressie om te vormen en benadrukt daarmee de eigenschap die zowel de choreografie als zijn uitvoerder kenmerkt.

The Hard Rocks Will Seem Soft To Us

Sebia Plantefève-Castryck was in 2019 net begonnen aan haar eerste jaar in de Junior Company van Het Nationale Ballet toen Verwoert voor haar de solo The Hard Rocks Will Seem Soft To Us creëerde. Zowel Verwoert als Plantefève-Castryck hebben zich lange tijd niet gerepresenteerd gezien binnen de balletwereld, maar zien nu een toenemende verandering. In de solo komt samen wat voor beiden meer dan tien jaar geleden, ten tijde van hun eerste ontmoeting, ondenkbaar leek; het verwezenlijken van een stuk van een zwarte choreograaf met een zwarte balletdanser in de hoofdrol. Het werk is daarmee een kroon op hun harde werken en een ode aan alle zwarte balletdansers die voor hen kwamen. Op Schuberts intieme en kwetsbare Ave Maria, vertolkt Plantefève-Castryck een eigentijdse Maria. Gebukt onder het juk van wereldproblemen als racisme, klimaatverandering, oorlogen en ongelijkheid, maar met de gedachte dat ook dit te overkomen valt.

The Ritual.

Eén ritueel, twee lichamen. De transformatie, stap voor stap, naar een nieuwe identiteit. Hoe vind je de ruimte in jezelf om te veranderen? En hoe ga je de zoektocht aan naar verbinding met de ruimte om je heen, en naar verbinding met elkaar? In The Ritual onderzoekt Verwoert het concept identiteit als iets cultureels, fysieks en seksueels. Tijdens Dancing Diversity presenteert hij dit spannende duet, dat hij danst met Alanna Archibald op live muziek van Ranie Riberio en Phantom Wizard (Isha Forster), voor het eerst in Nationale Opera & Ballet.

Programma

Slightly Damp In A Misty Street

Choreografie  Sedrig Verwoert

Muziek  R.T.C.

The Hard Rocks Will Seem Soft To Us

Choreografie  Sedrig Verwoert

Muziek  Franz Schubert

The Ritual

Choreografie  Sedrig Verwoert

Muziek  Phantom Wizard (Isha Forster) & Ranie Ribeiro

The Ritual

Sedrig Verwoert over zijn stukken in Dancing Diversity en de dansers in de hoofdrollen 

Slightly Damp In A Misty Street
Slightly Damp In A Misty Street - Sedrig Verwoert - HNB 22-23 | Foto: Altin Kaftira
The Ritual
The Ritual - Sedrig Verwoert | Foto: Mark Bolk
The Ritual
The Ritual - Sedrig Verwoert | Foto: Mark Bolk
The Ritual
The Ritual - Sedrig Verwoert | Foto: Mark Bolk

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
The Hard Rock Will Seem Soft To Us
The Hard Rock Will Seem Soft To Us - Sedrig Verwoert - HNB 21-22 | Foto: Hans Gerritsen
Slightly Damp In A Misty Street
Slightly Damp In A Misty Street - Sedrig Verwoert - HNB 22-23 | Foto: Altin Kaftira

Black Achievement Month

Iedere oktober viert Stichting Black Achievement Month personen met Afrikaanse roots. Zo zet Stichting Black Achievement Month samen met diverse partners in het land de talenten van uiteenlopende mensen in de schijnwerpers. Het doel is het vieren van diversiteit en het tegengaan van racisme, discriminatie en intolerantie. Om stil te staan bij de erfenis van het verleden, hedendaagse artiesten te eren en vooruit te kijken naar de toekomst, presenteert Nationale Opera & Ballet ook dit jaar weer een opera- en balletprogramma die beide voortkomen uit onze langdurige samenwerking met Stichting Black Achievement Month.