Speeldata

22 okt 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

n.n.b.

Tickets

€15; Stadspas, CJP en studenten €12,50

Majoie Hajary

Over Majoie Hajary’s opera La larme d’Or

Ruim dertig jaar werkte de pianiste en componiste Majoie Hajary (1921-2017) aan La larme d’or, een groots opgezette opera over de geschiedenis van haar geboorteland Suriname. Een definitieve versie van de opera kwam er nooit, maar bij haar dood in 2017 liet Hajary een schat aan muziek- en tekstmateriaal achter. Dit materiaal is geschonken aan het Haags Gemeentearchief / Collectie Nederlands Muziek Instituut (NMI).Tijdens een speciaal programma in de foyer van Nationale Opera & Ballet staan we stil bij het leven en werk van Majoie Hajary en brengen we fragmenten uit de opera ten gehore.

Foto: Majoie Hajary | www.majoiehajary.org © erven Hajary / Haags gemeentearchief, coll. Nederlands Muziek Instituut (NMI)

De gouden traan

Een veelstemmig verhaal

Paramaribo, begin achttiende eeuw. Het Nederlandse bewind in Suriname wankelt. De slaafgemaakten in de stad zijn in opstand gekomen tegen hun onderdrukking. Ook de Nederlandse dwangarbeiders dreigen te rebelleren. Intussen wordt de stad vanuit zee belegerd door een Franse kaper. En te midden van alle tumult is de Nederlandse gouverneur vooral bezeten door de verhalen van een gouden stad in het zuiden van Suriname. De gouden traan (la larme d’or) van een mythische prins lijkt daarvan het bewijs te zijn. Zo ontspint zich in deze opera een verhaal waarin de paden van de Europeanen, Afrikanen en inheemsen in Suriname elkaar kruisen.

 

Culturen verenigen

Majoie Hajary werd in 1921 te Paramaribo geboren, als dochter van een Hindostaanse vader en een Afro-Surinaams-Chinese moeder. Na studies aan het conservatorium van Amsterdam en lessen bij o.a. Nadia Boulanger in Parijs trad ze op als concertpianist. In haar eigen composities verenigde ze Westerse klassieke technieken met Afro-Caribische en Indiase muziek. Al woonde ze sinds haar jeugd buiten Suriname en verwierf ze de Franse nationaliteit, ze bleef de band met haar geboorteland koesteren. Met haar Sranantongo oratorium Da Pinawiki (‘De Passieweek’) en La larme d’or schreef ze veelkleurige composities die de uiteenlopende bevolkingsgroepen van het land moesten kunnen verenigen. Met medewerking van onder anderen Ellen de Vries, biograaf van Majoie Hajary (www.majoiehajary.org) en theatermaker Maarten van Hinte.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month viert in de maand oktober de onderscheidende bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Samen met diverse partners in het land zet de Black Achievement Month zo de talenten van uiteenlopende mensen in de schijnwerpers. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijk brandpunt in hun ontwikkeling. Personen met Afrikaanse roots hebben zich hier geworteld en zijn in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Hun talenten en prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.

anderen bekeken ook

BLACK
ACHIEVEMENT
MONTH

Davi Ramos en Sebia Plantefève-Castryck in Embers
Ballet
Dancing Diversity
15 okt 2023 | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Het Nationale Ballet neemt al sinds de eerste editie deel aan de Black Achievement Month...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE
VOOR DNO

Innocence
Opera
Innocence
7-22 okt 2023 | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De nieuwe opera Innocence vertelt een actueel verhaal over schuld, vergiffenis en een...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Lohengrin
Opera
Lohengrin
11 nov-3 dec 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in...

info & tickets