Speeldata

22 okt 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

1:15, geen pauze

Tickets

€15; Stadspas, CJP en studenten €12,50

Majoie Hajary

Over Majoie Hajary’s opera La Larme d’or

Ruim dertig jaar werkte de pianiste en componiste Majoie Hajary (1921-2017) aan La Larme d’or, een groots opgezette opera over de geschiedenis van haar geboorteland Suriname. Een definitieve versie van de opera kwam er nooit, maar bij haar dood in 2017 liet Hajary een schat aan muziek- en tekstmateriaal achter. Dit materiaal is geschonken aan het Haags Gemeentearchief / Collectie Nederlands Muziek Instituut (NMI). Tijdens een speciaal programma in de foyer van Nationale Opera & Ballet staan we stil bij het leven en werk van Majoie Hajary en brengen we fragmenten uit de opera ten gehore.

Blue Raga is een mix van blues en de Indiase Raga en is eigenlijk een inventie van de componiste Majoie Hajary zelf. Het omschrijft als het ware haar muzikale signatuur en het maakt ook deel uit van de muzikale taal in haar opera La Larme d’or.

Foto: Majoie Hajary | www.majoiehajary.org © erven Hajary / Haags gemeentearchief, coll. Nederlands Muziek Instituut (NMI)

De gouden traan

Een veelstemmig verhaal

Paramaribo, begin achttiende eeuw. Het Nederlandse bewind in Suriname wankelt. De slaafgemaakten in de stad zijn in opstand gekomen tegen hun onderdrukking. Ook de Nederlandse dwangarbeiders dreigen te rebelleren. Intussen wordt de stad vanuit zee belegerd door een Franse kaper. En te midden van alle tumult is de Nederlandse gouverneur vooral bezeten door de verhalen van een gouden stad in het zuiden van Suriname. De gouden traan (la larme d’or) van een mythische prins lijkt daarvan het bewijs te zijn. Zo ontspint zich in deze opera een verhaal waarin de paden van de Europeanen, Afrikanen en inheemsen in Suriname elkaar kruisen.

Culturen verenigen

Majoie Hajary werd in 1921 te Paramaribo geboren, als dochter van een Hindostaanse vader en een Afro-Surinaams-Chinese moeder. Na studies aan het conservatorium van Amsterdam en lessen bij o.a. Nadia Boulanger in Parijs trad ze op als concertpianist. In haar eigen composities verenigde ze Westerse klassieke technieken met Afro-Caribische en Indiase muziek. Al woonde ze sinds haar jeugd buiten Suriname en verwierf ze de Franse nationaliteit, ze bleef de band met haar geboorteland koesteren. Met haar Sranantongo oratorium Da Pinawiki (‘De Passieweek’) en La larme d’or schreef ze veelkleurige composities die de uiteenlopende bevolkingsgroepen van het land moesten kunnen verenigen. Met medewerking van onder anderen Ellen de Vries, biograaf van Majoie Hajary (www.majoiehajary.org) en theatermaker Maarten van Hinte.

Programma

Tijdens de foyeravond gaat multidisciplinair theatermaker Maarten van Hinte in gesprek met onder meer Ellen de Vries (biograaf van Majoie Hajary). Samen zullen zij spreken over de rijke nalatenschap van de componist.

Daarnaast zal Van Hinte in gesprek met zangeres Samhita Mundkur de wervelende Indiase invloeden in Hajary’s La Larme d'or onderzoeken en samen met meesterpercussionist Carlo Hoop duikt hij in de invloeden van de marroncultuur die te vinden zijn in het werk.

Countertenor Arturo den Hartog zal samen met pianist Ernst Munneke verschillende liederen uit Hajary’s oeuvre ten gehore brengen.

Met dank aan

Met dank aan Ellen de Vries, de biograaf van Majoie Hajary, voor haar programma-adviezen en het delen van haar research naar het leven en werk van Majoie Hajary. www.majoiehajary.org

Met dank aan het Haags gemeentearchief, collectie Nederlands Muziek Instituut (NMI), waar de muzikale nalatenschap van Majoie Hajary wordt beheerd.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Hilversumse studio

Momentum voor Majoie Hajary

Een interview met Maarten van Hinte en Ellen de Vries

Black Achievement Month

Iedere oktober viert Stichting Black Achievement Month personen met Afrikaanse roots. Zo zet Stichting Black Achievement Month samen met diverse partners in het land de talenten van uiteenlopende mensen in de schijnwerpers. Het doel is het vieren van diversiteit en het tegengaan van racisme, discriminatie en intolerantie. Om stil te staan bij de erfenis van het verleden, hedendaagse artiesten te eren en vooruit te kijken naar de toekomst, presenteert Nationale Opera & Ballet ook dit jaar weer een opera- en balletprogramma die beide voortkomen uit onze langdurige samenwerking met Stichting Black Achievement Month.

Met dank aan