Elisabeth Tonev en Victor Caixeta
Foto: Angela Sterling

Elisabeth Tonev gepromoveerd tot tweede solist

3 juli 2023

Vol trots mogen wij aankondigen dat Elisabeth Tonev gisteravond is gepromoveerd tot tweede solist. Tijdens de tournee van Het Nationale Ballet in de Verenigde Staten danste zij de Grand Pas Classique samen met eerste solist Victor Caixeta. Na dit optreden benoemde artistiek directeur Ted Brandsen haar direct tot tweede solist.

Elisabeth werd in 2019 toegelaten tot het tweede jaar van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Na een jaar trad zij toe tot het hoofdgezelschap in de rang van élève. In 2021 volgde direct haar promotie tot coryphée, waarbij ze de rang van corps de ballet oversloeg, en in 2022 werd ze gepromoveerd tot grand sujet. 

Artistiek directeur Ted Brandsen: “Elisabeth is een bijzonder getalenteerde danseres, die in het afgelopen seizoen meerdere malen heeft laten zien dat zij tot een van de meest veelbelovende danseressen van haar generatie behoort. Ook hier, tijdens de voorstelling in Sun Valley, heeft Elisabeth de Grand Pas Classique - een van de meest uitdagende pas de deux uit het klassieke balletrepertoire - echt fantastisch uitgevoerd: met stijl, lef en een overtuigende charme. Met prachtige lijnen, sterke techniek en een opvallende toneelpersoonlijkheid beschikt Elisabeth echt over die ‘star quality’.”
 
Wij willen Elisabeth feliciteren met haar welverdiende promotie en wensen haar veel succes in haar verdere loopbaan bij Het Nationale Ballet.

Elisabeth Tonev 

Elisabeth Tonev werd geboren in Berlijn, Duitsland. Met twee voormalige balletdansers als ouders, ontdekte ze het plezier in dansen al op jonge leeftijd en kreeg ze haar eerste balletlessen in de studio van haar ouders. Ze studeerde af aan de Staatsballetschool in Berlijn, waar ze zowel haar middelbare schoolopleiding als haar Bachelor of Arts voltooide. Tijdens haar studie trad ze op in verschillende klassieke producties met het Staatsballett Berlin, zoals La Bayadère van Alexei Ratmansky en Het Zwanenmeer van Patrice Bart. Ook won Elisabeth de iBstage Junior Prix in Barcelona, wat haar de kans bood om te dansen in het Grand Teatre del Liceu. 

Na door adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean gezien te zijn op het “Grand stage de danse de Paris”, sloot Elisabeth zich in 2019 aan bij het tweede jaar van de Junior Company van Het Nationale Ballet, om een jaar later als élève toe te treden tot het hoofdgezelschap. Al tijdens dat eerste jaar in het gezelschap kreeg ze de kans om samen met Davi Ramos te debuteren in het legendarische ballet Live van Hans van Manen. Elk daaropvolgend jaar promoveerde ze, waarbij ze de rang van corps de ballet oversloeg. 

Naast stukken van Van Manen heeft Elisabeth eveneens solorollen vertolkt in werken van choreografen als George Balanchine, David Dawson, Toer van Schayk, Rachel Beaujean, Ted Brandsen en meer.