Elisabeth Tonev
Foto: Sebastien Galtier

Elisabeth Tonev

Grand sujet

Elisabeth Tonev werd geboren in Berlijn, Duitsland. Met twee voormalige balletdansers als ouders, ontdekte ze het plezier in dansen al op jonge leeftijd en kreeg ze haar eerste balletlessen in de studio van haar ouders. Ze studeerde af aan de Staatsballetschool in Berlijn, waar ze zowel haar middelbare schoolopleiding als haar Bachelor of Arts voltooide. Tijdens haar studie trad ze op in verschillende klassieke producties met het Staatsballett Berlin, zoals La Bayadère van Alexei Ratmansky en Het Zwanenmeer van Patrice Bart. Ook won Elisabeth de iBstage Junior Prix in Barcelona, wat haar de kans bood om te dansen in het Grand Teatre del Liceu.

Na door adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean gezien te zijn op het “Grand stage de danse de Paris”, sloot Elisabeth zich in 2019 aan bij het tweede jaar van de Junior Company van Het Nationale Ballet, om een jaar later als élève toe te treden tot het hoofdgezelschap. Al tijdens dat eerste jaar in het gezelschap kreeg ze de kans om samen met Davi Ramos te debuteren in het legendarische ballet Live van Hans van Manen. Elk daaropvolgend jaar promoveerde ze, waarbij ze de rang van corps de ballet oversloeg.

Naast stukken van Van Manen heeft Elisabeth eveneens solorollen vertolkt in werken van choreografen als Balanchine, David Dawson, Toer van Schayk, Rachel Beaujean, Ted Brandsen en meer.

Komend seizoen zal Elisabeth aantreden als grand sujet.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2019


Geboorteplaats: 
Berlijn (Duitsland)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Grand Sujet (2022), Coryphée (2021), Élève (2020), Junior Company (2019)


Opleiding: 
Staatliche Ballettschule Berlin (Duitsland)


Prijzen: 

  • 2017: winnaar van de iBstage OWPD Junior Prix, wat haar de kans bood een solo te dansen in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona (Spanje)