5 Tango’s tijdens het Hans van Manen Festival 2022
5 Tango’s | Foto: Hans Gerritsen

Het Nationale Ballet op tournee door de Verenigde Staten

31 mei 2023

Het Nationale Ballet gaat deze zomer op tournee naar de Verenigde Staten. De tournee begint met het festival Ballet Sun Valley in Idaho, waarna het gezelschap doorreist naar het Jacob’s Pillow Dance Festival in Massachusetts. De laatste stop is het Los Angeles Music Center in Californië. Ook de dansers van de Junior Company gaan op tournee; zij reizen af naar Indonesië.

De Amerikaanse tournee begint op 1 juli met het dansfestival Ballet Sun Valley, dat jaarlijks de beste balletgezelschappen en -dansers ter wereld samenbrengt. Het Nationale Ballet danst hier twee programma’s. Het eerste programma is een eerbetoon aan de Nederlandse meesterchoreograaf Hans van Manen en bestaat uit zijn balletten Frank Bridge Variations, Solo, Trois gnossiennes en 5 Tango’s. Het tweede, op 2 juli, toont in zes werken de breedte van het repertoire van Het Nationale ballet, dat wordt gekenmerkt door een mix van beroemde balletklassiekers, werken van hedendaagse iconen en samenwerkingen met opkomend choreografisch talent. De afsluiter van dit programma is William Forsythes The Vertiginous Thrill of Exactitude, dat komende maand ook te zien is tijdens het programma Forsythe.

Na Ballet Sun Valley neemt Het Nationale Ballet deel aan het Jacob’s Pillow Dance Festival in Massachusetts. Van 5 tot en met 9 juli danst het gezelschap vijf keer een voorstelling bestaande uit de balletten Variations for two couples (Hans van Manen), Two and Only (Wubkje Kuindersma), The Vertiginous Thrill of Exactitude (William Forsythe), Grand Pas Classique (Victor Gsovsky) en 5 Tango’s (Hans van Manen).

Ten slotte reist het gezelschap af naar het Los Angeles Music Center in Californië, voor drie voorstellingen van Annabelle Lopex Ochoa’s Frida op 14, 15 en 16 juli. De voorstellingen zullen worden opgevoerd in het Dorothy Chandler Pavilion, de grootste zaal van het theater, die plaats biedt aan bijna 3200 bezoekers.

Junior Company tournee in Indonesië

Naast Het Nationale Ballet gaat ook de Junior Company deze zomer op een buitenlandse tournee. De dansers zullen twee weken in Indonesië doorbrengen en toeren langs diverse theaters met een programma bestaande uit vijf uiteenlopende werken: de Pas de Quatre uit The Sleeping Beauty, Promise (Sedrig Verwoert), Blink (Juanjo Arqués), Nosotros (Wubkje Kuindersma) en Remembrance (Joshua Junker). Eerder dit seizoen danste de Junior Company deze werken al tijdens de Nederlandse tournee Ballet Bubbles.