Speeldata

10-27 jun 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:50, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf €15

Forsythe Festival

Ode aan een internationale meesterchoreograaf

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works l.

Foto: Marta Syrko

Ode aan een internationale meesterchoreograaf

Blake Works l was het eerste werk waarin Forsythe – na zeventien jaren van choreografisch experiment – terugkeerde naar de klassieke ballettechniek, die ook aan de basis lag van zijn grote successen uit de jaren tachtig en negentig. Bij de wereldpremière in Parijs in 2016 ging het publiek uit zijn dak. In technisch zeer uitdagende, maar vooral ook swingende solo’s, duetten en groepsformaties weerspiegelt de choreografie zeven poëtische nummers van James Blakes album The Colour in Anything.

 

Abstracte kunst

Vlak voor hij zich op het experiment stortte, creëerde Forsythe in 1999 al een ander meesterwerk voor Ballet de l’Opéra National de Paris: Pas/Parts, dat Het Nationale Ballet nu brengt in een aangepaste versie uit 2018. Het stuk toont in optima forma hoe dansvernieuwer Forsythe de klassieke balletpassen heeft vervormd, opgeknipt en gehergroepeerd tot eigentijdse abstracte kunst. Als in een duizelingwekkende lawine volgen ingenieuze solo’s, duetten, trio’s en groepsdelen elkaar in een verbluffend tempo op.

 

Verheerlijking én parodie

Ook het derde werk, The Vertiginous Thrill of Exactitude, is, zoals de titel al aangeeft, een verheerlijking van de precisie en snelheid van het klassieke ballet, maar tegelijkertijd is het er een parodie op. Op Schuberts Negende Symfonie laten de dansers een wervelwind aan pirouetten en knap allegrowerk zien, alleen doen ze dat met zo’n vaart dat de oorspronkelijke passen nauwelijks nog zichtbaar zijn.

Credits

The Vertiginous Thrill of Exactitude
Choreografie  William Forsythe
Muziek  Franz Schubert

Pas/Parts 2018
Choreografie  William Forsythe
Muziek  Thom Willems

Blake Works l (Nederlandse première) 
Choreografie William Forsythe
Muziek  James Blake

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
 

In het kader van het Holland Festival

Wijziging openingstijden kassa

Let op! Per 1 maart 2023 zijn de openingstijden van onze kassa gewijzigd.

Choreograaf

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Premium € 55,00 € 50,00
Rang 1 € 48,00 € 45,00
Rang 2 € 38,00 € 35,00
Rang 3 € 28,00 € 25,00
Rang 4 € 20,00 € 18,00
Rang 5 € 15,00 € 15,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...

Pre-trailer Forsythe

Scènefoto van Pas/Parts 2018 in seizoen 2018/2019

5 redenen om uit te kijken naar Forsythe

Pas/Parts 2018 | Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018 | Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018 | Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018| Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018 | Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018 | Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018| Foto: Hans Gerritsen
Pas/Parts 2018| Foto: Hans Gerritsen
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

6 juni

Op de knallende, fluitende, brabbelende compositie van Thom Willems jassen de dansers er twintig delen door in wisselende formaties, allemaal even begoochelend door de inventiviteit waarmee de choreograaf het klassieke passenarsenaal naar hedendaagse hand zet - NRC Handelsblad over Pas/Parts 2018

6 juni

Forsythe maakt dat wat volkomen logisch lijkt onlogisch, en geeft je er een nieuwe logica voor terug. De esthetische aantrekkingskracht daarvan is groot.

- Pas/Parts 2018

6 juni

Resultaat is een dansmarathon [Pas/Parts 2018] van solo’s, duetten en trio’s, beladen met poses die steeds weer tot duizelingwekkende constellaties van hoge kicks en atletische heupzwaaien worden gekneed.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Forsythe door: Lin van Ellinckhuijsen
Plaats: 2de balkon

Lees meer
Forsythe

5 redenen om uit te kijken naar ... Forsythe

Lees meer
William Forsythe

Ballet tot op het bot ontleed: Het grote belang van William Forsythe

Lees meer
Ted Brandsen

‘Een levende, vitale kunstvorm vraagt om nieuwe inspiratie en impulsen’

Lees meer
anderen bekeken ook

TWEE
WERELD-
PREMIÈRES

Four Temperaments vier dansers
Ballet
Four Temperaments
16-30 sep 2023 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het Nationale Ballet opent het seizoen met Four Temperaments, waarin vier choreografen van...

info & tickets

NIEUW
WERK

new moves
Ballet
New Moves (seizoen 2023/2024)
25 sep 2023 | 2 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Nieuw choreografisch talent ligt, zeker binnen de balletwereld, niet voor het oprapen. Het...

info & tickets

KLASSIEKER

Raymonda dans koppel verliefd
Ballet
Raymonda
9 dec ’23-1 jan ’24 | 16 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Vier- en vijfsterrenrecensies en diverse vermeldingen als ‘beste productie van het jaar’...

info & tickets
NOB

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games