Forsythe

5 redenen om uit te kijken naar ... Forsythe

17 april 2023

1. Ode aan William Forsythe

Met Forsythe presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie werken van de Amerikaanse choreograaf William Forsythe: Blake Works I, Pas/Parts 2018 en The Vertiginous Thrill of Exactitude. Hiermee brengt het gezelschap een ode aan deze internationaal gevierde meesterchoreograaf. William Forsythe wordt beschouwd als de meest radicale en invloedrijke dansvernieuwer van de afgelopen vijftig jaar. In zijn balletten heeft hij de academische techniek weten te ontrafelen, demonteren en op totaal eigenzinnige wijze weten te herconstrueren.

2. Nederlandse première Blake Works I

Tijdens Forsythe beleeft Forsythes Blake Works I zijn Nederlandse première. Het is de achtste baanbrekende balletchoreografie van Forsythe die Het Nationale Ballet toevoegt aan het repertoire. Blake Works I ging in 2016 in wereldpremière bij Ballet de l’Opéra national de Paris en werd daar juichend ontvangen. Het was het eerste ballet waarmee Forsythe, na zeventien jaar van choreografisch experiment, terugkeerde naar de klassieke ballettechniek.

3. Veelzijdigheid van Forsythe en klassiek ballet

Naast Blake Works I danst Het Nationale Ballet tijdens dit speciale Forsythe-programma The Vertiginous Thrill of Exactitude (1996) en Pas/Parts 2018, een in 2018 aangepaste versie van het ballet dat hij in 1999 maakte voor Ballet de l’Opéra national de Paris. Deze meesterwerken tonen alle drie een geheel andere kant van Forsythes choreografische identiteit, en daarmee van de mogelijkheden en veelzijdigheid van de klassieke ballettechniek.

4. Uiteenlopende muziekstukken

Zo divers als de drie balletten in Forsythe zijn ook de muziekstukken waarop deze choreografieën zijn gezet. In Blake Works I klinken zeven poëtische nummers van het album The Colour in Anything van de Engelse singer-songwriter James Blake. In Pas/Parts 2018 en The Vertiginous Thrill of Exactitude slaat Forsythe een heel andere muzikale toon aan. Voor de eerste choreografie werkte hij samen met de Nederlandse componist Thom Willems, die sinds 1985 de muziek voor meer dan zestig van Forsythes balletten schreef. Het tweede werk is gezet op Franz Schuberts Negende Symfonie.

5. Live begeleiding van Het Balletorkest

Schuberts Negende Symfonie wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest, onder leiding van chef-dirigent Matthew Rowe.

 

Forsythe is te zien van 10 tot en met 27 juni in Nationale Opera & Ballet.