William Forsythe
Dominik Mentzos

William Forsythe

Choreograaf

In 1976 werd hij huischoreograaf bij het Stuttgarter Ballett. In 1984 werd hij directeur bij Ballett Frankfurt waar hij baanbrekende choreografieën maakte, zoals Artifact, Impressing the Czar, The Loss of Small Detail en Decreation. In 2004 richtte hij een kleiner, eigen gezelschap op, The Forsythe Company. In 2015 trad hij af als artistiek directeur; zijn gezelschap werd overgenomen door de Italiaanse choreograaf Jacopo Godani die de groep omdoopte tot de Dresden Frankfurt Dance Company. Forsythe keerde terug naar de Verenigde Staten en werkt sindsdien als freelance choreograaf bij toonaangevende balletgezelschappen. Daarnaast is hij momenteel hoogleraar dans en artistiek adviseur voor de Glorya Kaufman School of Dance.

Zijn werken staan op het repertoire van onder meer het Marijinski Ballet, het Bolsjoi Ballet, New York City Ballet, het San Francisco Ballet, National Ballet of Canada, Ballet de l’Opéra national de Paris, Teatro alla Scala Milano, The Royal Ballet, Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. Forsythe ontving vier 'Bessie' Awards, drie Olivier Awards en de Prix Nijinsky. In 1999 werd hij in Frankrijk benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres, in 2012 ontving hij de Samuel H Scripps/American Dance Festival Award for Lifetime Achievement en in 2016 de Grand Prix de la SACD. In 2010 werd hij op de prestigieuze Biënnale van Venetië onderscheiden met een Gouden Leeuw voor levenslange verdienste, als erkenning voor zijn betekenisvolle bijdrage aan de ontwikkeling van de kunstvorm dans.

Het werk van Forsythe is, vanaf de jaren tachtig, regelmatig te zien geweest tijdens het Holland Festival. In 2010 werd zijn Angoloscuro tijdens het festival uitgevoerd en in 2011 maakten zijn choreeografieën The Second Detail en Steptext deel uit van het Holland Festival-programma Bill & Mr. B van Het Nationale Ballet. City of Abstracts, een choreografische installatie, was te zien op het Centraal Station en in d Openbare Bibliotheek van Amsterdam. In 2014 keerde Forsythe terug met zijn eigen gezelschap met de Nederlandse première van The Returns en in 2019 danste Het Nationale Ballet voor het eerst zijn choreografie Pas/Parts 2018.

Seizoen 2022-2023

Forsythe
Van 10 t/m 27 juni 2023 presenteert Het Nationale Ballet Forsythe. Voor het eerst een programma met drie van Forsythe's meesterwerken: Blake Works 1, Pas/Parts 2018 en The Vertiginous Thrill of Exactitude

Foto: Dominik Mentzos