Speeldata

2-29 september 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:35, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 30

Vrouw met masker en make-up

Obsessieve vaderliefde

Kun je te ver gaan in het beschermen van je kind voor de gevaren van de wereld? Verdi’s Rigoletto vertelt het verhaal van een vader die zijn dochter opsluit in een poging haar te beschermen voor zijn verdorven werkgever, de grensoverschrijdende womaniser Hertog van Mantua. Tevergeefs, zo blijkt wanneer zijn dochter uiteindelijk tóch verliefd, verleid en ontvoerd wordt.

Obsessieve vaderliefde

Met het toneelstuk Le roi s’amuse van Victor Hugo (1832), dat na één uitvoering verboden werd, koos de geëngageerde operacomponist Giuseppe Verdi opnieuw een scherp en actueel onderwerp als stof voor een opera. Verdi toont ons een verdorven omgeving, waarin grensoverschrijdend gedrag eerder regel dan uitzondering is.

Rigoletto’s psyche centraal

In zijn lezing plaatst Damiano Michieletto, die bij De Nationale Opera eerder Rossini’s Il viaggio a Reims (2015) en Raskatovs Animal Farm (2023) regisseerde, de nerveuze, gebroken figuur van Rigoletto centraal. Het gekwelde personage verblijft in een psychiatrische kliniek en herbeleeft de gebeurtenissen van de opera in de vorm van flashbacks. Bij de Amsterdamse première in 2017 maakte Michieletto’s lezing al diepe indruk op publiek en pers. Sindsdien herzag de regisseur zijn productie op enkele cruciale punten voor uitvoeringen in Venetië. Deze herziene en aangescherpte versie zal nu worden uitgevoerd bij De Nationale Opera.

De muzikale leiding over het Nederlands Philharmonisch Orkest is in handen van de gedreven jonge dirigent Yi­-Chen Lin, die haar debuut maakt in Amsterdam. Zij heeft een cast van indrukwekkende zangers tot haar beschikking. De imponerende bariton Roman Burdenko keert terug naar Amsterdam als Verdi’s gekwelde titelpersonage. Tenor René Barbera, geprezen om zijn doordringende klank, vertolkt de rol van de foute Hertog en de snel rijzende sopraan Aigul Khismatullina maakt haar huisdebuut als Gilda.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven

Gezongen in het Italiaans

Libretto  Francesco Maria Piave

Muzikale leiding  Yi-Chen Lin 
Regie  Damiano Michieletto
Decor  Paolo Fantin
Kostuums  Auguste Cavalca
Video  Roland Horvath

Il Duca di Mantova  René Barbera
Rigoletto  Roman Burdenko
Gilda  Aigul Khismatullina
Sparafucile   Alexander Köpeczi
Maddalena  Maya Gour
Giovanna  Eva Kroon
Il Conte di Monterone  Frederik Bergman
Marullo  Martin Mkhize

Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor  Edward Ananian­-Cooper

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

1ste rang

€ 178,00

€ 163,00

2de rang

€ 154,00

€ 136,00

3de rang

€ 129,00

€ 111,00

4de rang

€ 98,00

€ 88,00

5de rang

€ 65,00

€ 57,00

6de rang

€ 30,00

€ 24,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Lorenzo Viotti en Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Sinds de oprichting in 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De twee orkesten, met het Concertgebouw in Amsterdam als vaste hoofdpodium, worden gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Foto: Melle Meivogel

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest legt zich onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti toe op het grote symfonische repertoire, terwijl het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, met 25 tot 45 musici een kleiner en intiemer orkest is. Beide orkesten presenteren hun eigen programma’s en werken daarnaast regelmatig samen met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten alsook met een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen ze via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muzikale ervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met hun gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Indische buurt in Amsterdam-Oost, staan de orkesten midden in de samenleving. In seizoen 2024 – 2025 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Rigoletto, Peter Grimes, Die Fledermaus en Die Frau ohne Schatten.

Scènebeeld Rigoletto
Scènebeeld Rigoletto - DNO 2016 - 2017 | Foto's: Clärchen & Matthias Baus
Videobeeld indringend, sterk uitvergroot hoofd
gemaskerde mannen, met allen hetzelfde masker
Ziekenhuisbed met iemand erin en wat mensen eromheen in oude fabriek
kindertekeningen op de muur met een wanhopige man ervoor
een bed met iemand erin wordt omhoog gehouden | Rigoletto
Gaten in de muren, gemaskerde mensen in Rigoletto
in de media (2017)
Recensies

Een beklemmende Rigoletto van krankzinnige schoonheid. (mei 2017)

9 mei

Bij De Nationale Opera brengt de jonge Italiaanse regisseur Damiano Michieletto Verdi’s revolutionaire opera Rigoletto als flashback in het gekkenhuis. De productie is overtuigend en intelligent, [...]. (mei 2017)

9 mei

Michieletto koos voor een vaker beproefd regieconcept. Hij liet Rigoletto vanuit een krankzinnigengesticht de dramatische geschiedenis van zijn dochter herbeleven. (mei 2017)

9 mei

[Michieletto's] theatertaal is vaak behoorlijk ongrijpbaar en neigt soms overdadig naar het bizarre en surrealistische. Maar – en dat moet je hem nageven – hij weet zo’n oude klassieker wel opnieuw uit te vinden. (mei 2017)

9 mei