Speeldata

Deze productie was te zien in september 2021

Locatie

OperaVision, Online

Duur

1:30 uur

Tickets

Niet beschikbaar

Der Zwerg

Meesterwerk over anders-zijn

LET OP: Dit is een gratis stream van de voorstelling Der Zwerg.

De openingsproductie van het nieuwe seizoen is de eerste productie onder het chef-dirigentschap van Lorenzo Viotti. Met deze opera van de Oostenrijkse componist Alexander Zemlinksy, zijn meest melodische, kleurrijke en atmosferische, kan Viotti zijn fascinatie voor deze partituur en dit indringende, dramatische werk ten volle laten horen.

Bekijk de stream

Stream Der Zwerg

Tragisch sprookje voor muziek in één bedrijf

Der Zwerg uit 1922, is wellicht Zemlinsky’s bekendste en sterkste opera. Het verhaal is een bewerking van een kunstsprookje van Oscar Wilde over het verjaardagsfeest van de Spaanse kroonprinses die een wel heel bijzonder cadeau krijgt: een mens in de gestalte van een kleine man die haar moet opvrolijken. Tot ieders verbazing heeft de kleine man geen besef van zijn kleine gestalte, maar hij weet wel met zijn zingen iedereen te beroeren. Dat er tussen de prinses en de kleine man iets kan groeien is duidelijk, maar of dat in deze wereld van uiterlijk vertoon een kans krijgt?

Tragisch sprookje voor muziek in één bedrijf

Illusie en realiteit

Der Zwerg is een opera over een onmogelijke liefde die omslaat in mensenverachting. Een verhaal over de weigering de ander in zijn anders-zijn te aanvaarden en te respecteren. Maar het is ook een verhaal over de kwetsbaarheid van de kunstenaar in een zielloze wereld waarin alleen de buitenkant telt. Verbeelding en realiteit botsen hard op elkaar met tragische gevolgen.

 

Filmische opera

De Nederlandse film- en theaterregisseur Nanouk Leopold maakt met Der Zwerg haar debuut in de opera. In tegenstelling tot het indringende realisme van haar films, gaat ze hier, zoals in haar visueel-beeldend werk, op zoek naar de kracht van de abstractie en de spanningsverhouding tussen de levende zangers en filmprojectie op het toneel.

 

Topcast

Met de Amerikaanse tenor Clay Hilley in de hoofdrol krijgen we een van de beste heldentenoren van het moment te horen. Na zijn enorme opgang in de grote Amerikaanse huizen, begint hij nu ook in Europa door te breken. In de rol van de Infanta Clara horen en zien we sopraan Lenneke Ruiten.

Voorstellingsinformatie

Nieuwe productie

Libretto Georg C. Klaren, naar Oscar Wilde

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie  Nanouk Leopold
Scenografie en video-ontwerp  Leopold Emmen
Kostuums  Wojciech Dziedzic
Licht  James Farncombe
Dramaturgie  Luc Joosten

Donna Clara  Lenneke Ruiten
Ghita  Annette Dasch
Don Estoban  Derek Welton
Der Zwerg  Clay Hilley
Drei Zofen  Julietta Aleksanyan** | Inna Demenkova* | Maya Gour*
Mädchen  Claire Antoine* | Tinka Pypker***

* De Nationale Opera Studio
** De Nationale Opera Studio alumnus
*** Associate artist van De Nationale Opera Studio

Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor van De Nationale Opera
Instudering
Ad Broeksteeg

Gezongen in het Duits

 

Repetitiefoto Der Zwerg
Repetitie Der Zwerg, foto: Milagro Elstak
Repetitiefoto Der Zwerg
Repetitie Der Zwerg, foto: Milagro Elstak
Repetitiefoto Der Zwerg
Repetitie Der Zwerg, foto: Milagro Elstak
Repetitiefoto Der Zwerg
Repetitie Der Zwerg, foto: Milagro Elstak
Repetitiefoto Der Zwerg
Repetitie Der Zwerg, foto: Milagro Elstak
Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

www.orkest.nl

 

Bestel kaarten

Der Zwerg wordt vanaf zaterdag 18 september om 19.00 gratis gestreamd via OperaVision en deze pagina. De stream blijft hierna drie maanden beschikbaar. 

vvvdvvcvdDerbm m 

 

loading Tickets worden geladen...

Lied von der blutenden Orange - Der Zwerg

Der Zwerg

Bekijk de trailer

Der Zwerg

Der Zwerg - podcast

In deze podcast geeft Jasmijn van Wijnen, junior dramaturg bij De Nationale Opera, een auditief inkijkje in het verhaal, de enscenering en de muziek van de voorstelling Der Zwerg. Ze spreekt met Luc Joosten, hoofddramaturg bij De Nationale Opera. Hij vertelt meer over de enscenering van het werk en de artistieke keuzes van regisseur Nanouk Leopold. Daarna neemt hij je, samen met repetitor Ernst Munneke, mee op een muzikale reis door de partituur van Alexander Zemlinsky.

Der Zwerg

Door: Jasmijn van Wijnen

The visual world of Der Zwerg deel 1

The visual world of Der Zwerg

The visual world of Der Zwerg deel 2

Der Zwerg
In de media
Lovende reacties

Met soepele hand leidt [Lorenzo Viotti] het Nederlands Philharmonisch Orkest door de intens gloeiende, veelzijdige partituur, die nog extra cachet en ruimtelijkheid krijgt doordat het orkest niet in de bak, maar achter op het toneel zit.

5 september

Er wordt prachtig gezongen door tenor Clay Hilley als der Zwerg, sopraan Lenneke Ruiten als de kille prinses, sopraan Annette Dasch als Ghita, de enige van de hofhouding met een hart, en bas-bariton Derek Welton als Don Estoban. 

6 september

De weemoedige melodieën, de ritmische en harmonieuze orkestrale intermezzo's, de sonore koorintermezzo's van de vrouwenstemmen van het Nederlandse operakoor en de muzikaal veeleisende stembegeleiding in de gespannen verhaallijnen maken deze opera tot een aanrader.

6 september

Partners De Nationale Opera Studio