Speeldata

1-8 okt 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

85 minuten

Tickets

n.v.t.

Upload

Eeuwig leven – digitaal

Voor eeuwig doorleven: het kan als een upload, een digitale versie van jezelf. Het klinkt als toekomstmuziek, maar over niet al te lange tijd zal het mogelijk zijn onze herinneringen, gedachten en ervaringen over te zetten naar een artificieel brein. Voor sommigen utopisch; op die manier blijven we voor altijd bestaan en hoeven onze geliefden ons nooit meer te missen. Maar wat betekent dit daadwerkelijk voor ons mens-zijn, onze identiteit en voor onze relaties met anderen?

Eeuwig leven – digitaal

In de opera Upload ondergaat een man de transformatie van levend lichaam naar onsterfelijk digitaal bestaan. Hij laat een digitale versie van zichzelf maken, in de hoop zo gelukkiger te worden. De laatste stap is het opgeven van zijn fysieke lichaam, waarna hij kan doorleven als een upload. In die hoedanigheid komt hij weer thuis bij zijn dochter. Zij wist niets van zijn beslissing zich te laten uploaden en probeert haar vader te begrijpen. Waarom heeft hij deze keuze gemaakt? Is hij nog dezelfde persoon? En lukt het hun om op deze manier verder te leven?

 

Visueel spektakel met de modernste technieken

Zoals eerdere werken van Michel van der Aa belooft ook Upload een muzikaal en visueel hoogstandje te worden, waarin muziektheater en hedendaagse digitale technieken met elkaar verweven worden om de kracht van hedendaagse opera te laten zien en horen. Het Duitse ensemble MusikFabrik onder leiding van Otto Tausk brengt de nieuwe compositie tot leven samen met de fantastische bariton Roderick Williams en de sensationele sopraan Julia Bullock, bij DNO bekend van onder meer Girls of the Golden West.

 

Michel van der Aa

Michel van der Aa werkt zowel artistiek als geografisch grensoverschrijdend, en interdisciplinair. Eerder presenteerde De Nationale Opera After Life en Blank Out, waarin theater en (3D) film naadloos in elkaar overgaan. In 2019 maakte Van der Aa de eerste Virtual Reality Opera Eight.

Voorstellingsinformatie

Nieuwe productie

Libretto  Michel van der AaMuzikale leiding  Otto Tausk

Regie  Michel van der Aa

Decor en Licht  Theun Mosk

Kostuums  Elske van Buuren

Dramaturgie  Madelon Kooijman en Niels Nuijten

Father  Roderick Williams 

Daughter  Julia Bullock

Orkest  Ensemble MusikFabrik

Compositie-opdracht en coproductie van De Nationale Opera, DoubleA Foudation (Amsterdam), Ensemble MusikFabrik (Keulen), Oper Köln, Bregenzer Festspiele en Park Avenue Armory (New York)

Gezongen in het Engels

 

Upload eternal life
Making of Upload
This is where you are now

Upload - podcast

In deze inleidende podcast gaat Jasmijn van Wijnen, junior dramaturg bij De Nationale Opera, in gesprek met één van de productiedramaturgen van Upload: Madelon Kooijman. 

Upload

Door: Jasmijn van Wijnen

In de media
Lovende reacties

Van een onvoorstelbaar kraakheldere schoonheid

3 oktober

‘Critic's Pick:’ A masterly weaving of music, film and motion-capture technology

3 oktober

Van der Aa schept meesterwerk

2 oktober

De kracht van Upload is het perfecte samenspel van de verschillende disciplines. De interactie tussen de beelden op het scherm en de zangers op het podium, de wisselwerking tussen analoge en digitale muziek, de overgang van zang naar de delicate klanken van het ensemble zijn zo sterk dat de afzonderlijke elementen niet meer als zodanig te herkennen zijn.

30 juli

Het Ensemble Musikfabrik, onder leiding van Otto Tausk, creëert werelden die zowel hevig dramatisch als warm teder zijn. De live muziek is een duet met elektronische klanken die zo perfect zijn voorbereid dat de grenzen vervagen. Vooral de prestaties van de zangers zorgen voor hoogtepunten.

30 juli

‘Het brein is het laatste analoge apparaat in een digitale wereld’, zegt een van de personages in de filmopera Upload, die zijn succesvolle première beleefde op het Bregenz Festival. De Nederlandse componist en multidisciplinair kunstenaar Michel van der Aa vertolkt het idee van zelfdigitalisering met alle gevolgen van dien. Van der Aa weet aangrijpende momenten te creëren die door de twee vocale solisten prachtig worden vertolkt. [...] We willen dat dit werk blijft voortbestaan, met een leven op vele podia.

30 juli
Upload
Upload
Upload
Upload
Upload

Als onderdeel van het Opera Forward Festival gaf De Nationale Opera in Upload – behind the scenes een unieke preview van de gloednieuwe opera en werd de kijker meegenomen in het maakproces ervan. Vrijdag 16 juli beleefde de filmversie van Upload haar première. Op 1 oktober gaat de theaterversie in première.

Ensemble Musikfabrik

Ensemble MusikFabrik

Ensemble MusikFabrik is opgericht in 1990. Het ensemble is toegewijd aan hedendaagse muziek en is het wereldwijd een veelgevraagde groep. Ze zoeken ze vaak naar interdisciplinaire vormen waarin middelen als elektronische muziek, dans, theater en film worden gecombineerd met kamermuziek. Het collectief heeft samengewerkt met grote namen, zoals Karlheinz Stockhausen, Heiner Goebbels en Louis Andriessen. In 2021 zal Ensemble MusikFabrik onder leiding van dirigent Otto Tausk debuteren bij De Nationale Opera met de Nederlandse première van Michel van de Aa’s Upload.

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
NOB online