Speeldata

4-28 nov 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:30

Tickets

n.v.t.

Don Giovanni

Mozarts legendarische verleider

Niemand op zijn pad laat hij onberoerd. Don Giovanni, de beroemdste verleider uit de operageschiedenis, raast door het leven als een natuurkracht. De Nationale Opera herneemt de succesvolle productie van Claus Guth.

Mozarts legendarische verleider

Don Giovanni was Mozarts tweede samenwerking met librettist Lorenzo da Ponte, na hun succes met Le nozze di Figaro. Het werk zou de wereld veroveren als ‘opera der opera’s’, een ijzersterk werk dat komedie, drama en bovennatuurlijke elementen combineert tot een ongekend aangrijpende en gelaagde opera-ervaring.

 

Viva la libertà

In de regie van Claus Guth (eerder Un ballo in maschera, Jephtha en Rodelinda bij DNO) raakt Don Giovanni in de openingsscène dodelijk gewond, en beleeft het hele drama terwijl hij langzaam stervende is in een donker, maanverlicht bos van decorontwerper Christian Schmidt. Oog in oog met de dood, houdt Don Giovanni koste wat kost vast aan zijn levensmotto ‘Viva la libertà’. 

De Franse dirigent Jérémie Rhorer keert, na Die Entführung aus dem Serail in 2017, terug voor zijn tweede Mozart-opera bij DNO. Opnieuw heeft hij de leiding over het Nederlands Kamerorkest. Van de originele cast uit 2016 keert de Roemeense bariton Adrian Sâmpetrean terug als Don Giovanni’s bediende Leporello. Hij wordt vergezeld door een spannend ensemble vol jong talent. 

In de titelrol horen en zien we de fantastische Seth Carico. De Roemeense sopraan Adela Zaharia, winnares van de Operalia-zangwedstrijd 2017, keert na de concertstream van Ein deutsches Requiem terug bij DNO voor de rol van Donna Anna. De jonge Chinese tenor Long Long, een van de spannendste stemmen van zijn generatie, maakt zijn DNO-debuut als haar zoetgevooisde geliefde Don Ottavio. 

Het jeugdige liefdeskoppel Masetto en Zerlina wordt vertolkt door twee Nederlandse zangers, sopraan Lilian Farahani en bas-bariton Frederik Bergman.

 

Voorstellingsinformatie

Libretto  Lorenzo da Ponte 

Muzikale leiding  Jérémie Rhorer
Regie  Claus Guth
Dramaturgie  Ronny Dietrich
Decor en kostuums  Christian Schmidt
Licht  Olaf Winter
Choreografie  Ramses Sigl

Don Giovanni  Seth Carico
Il Commendatore  Rafał Siwek 
Donna Anna  Adela Zaharia
Don Ottavio  Long Long
Donna Elvira  Amanda Majeski
Leporello  Adrian Sâmpetrean
Masetto  Frederik Bergman*
Zerlina  Lilian Farahani

* De Nationale Opera Studio alumnus

Orkest  Nederlands Kamerorkest
Koor  Koor van De Nationale Opera
Instudering  Klaas-Jan de Groot & Ad Broeksteeg

Productie van Staatsoper unter den Linden (Berlijn), in samenwerking met Salzburger Festspiele

Gezongen in het Italiaans

Trailer Don Giovanni
Props in Don Giovanni
Commendatore scene
Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest

Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nikolić (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici.

Nederlands Kamerorkest

Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die ervoor open staat. Op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen en zorgt zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. In seizoen 2021-2022 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de openingsproductie Der Zwerg en de DNO-producties Missa in tempore belli, La traviata, de wereldpremière Eurydice – Die Liebenden, blind en Tosca. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Don Giovanni en Anna Bolena.

Don Giovanni
Foto: Bart Grietens

Don Giovanni - podcast

In deze inleidende podcast gaat Laura Roling, dramaturg bij De Nationale Opera, in gesprek met sopraan Lilian Farahani. Zij zingt de rol van Zerlina in de operaklassieker Don Giovanni

Don Giovanni

Door: Laura Roling

Don Giovanni - podcast 2 deel 1

In deze podcast gaan hoofddramaturg Luc Joosten en repetitor Ernst Munneke aan de piano dieper in op de muziek en de partituur van Mozarts Don Giovanni. Zij vertellen over hoe Mozart bijzonder gedetailleerd te werk ging bij het creëren van zijn personages en hoe hij erin in slaagt muziek, woord en actie perfect op elkaar af te stemmen. 

U krijgt zo een kijkje in Mozarts keuken en zal nog meer van deze uitzonderlijke opera kunnen genieten. Met muziekfragmenten aan de piano en van de orkestuitvoering.

Don Giovanni 2, deel 1

Door: Luc Joosten

Don Giovanni 2, deel 2

Door: Luc Joosten

Credits Don Giovanni 2:

De fragmenten komen uit de generale repetitie voor Don Giovanni die plaatsvond op 4 mei 2016.

Don Giovanni  Christopher Maltman
Il Commendatore  Mika Kares
Donna Anna  Sally Matthews
Don Ottavio  Juan Francisco Gatell
Donna Elvira  Véronique Gens
Leporello  Adrian Sampetrean
Zerlina  Sabina Puertolas
Masetto  Iurii Samoilov

Orkest  Nederlands Kamer Orkest o.l.v. Marc Albrecht

 

 

In de media
Lovende reacties

De regie van Claus Guth is slim, duister en perfectionistisch in de timing en uitwerking van de personenregie.

9 mei

Both acts ended in triumphs, but the ballroom scene in Act I was strikingly wel lconstructed, with sparklingly elegant dances and the trio "Protegga il giusto cielo" really sounding like a hushed, fearful prayer.

23 april

Wie de kracht van opera wil ervaren, moet dit zien.

14 mei
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens
Don Giovanni
Don Giovanni, foto: Bart Grietens

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
NOB online