Voices out of Silence, Lorenzo Viotti & DNO Chorus © Marco Borggreve, De Nationale Opera(30) (1)JMPS.jpeg

Het koor tijdens de Pandemie: ‘Werken met Viotti was een cadeautje’

15 december 2020

Naud van Geffen, zakelijk leider van het Koor van DNO en drie koorleden vertellen over de bijzondere samenwerking met Viotti. Voices out of Silence, een nieuw koorproject, is onderdeel van de online programmering van december.

Naud van Geffen: "Normaliter zou Lorenzo Viotti onder meer in The Metropolitan Opera in New York Carmen dirigeren maar ook in zíjn drukbezette agenda zorgde corona voor lege plekken. Hij belde operadirecteur Sophie de Lint met het idee: zou hij in november twee weken met het Koor kunnen werken aan een speciaal samengesteld programma? Aanvankelijk was het de bedoeling om drie avonden live op te treden, maar dat bleek vanwege de nieuwe maatregelen begin november jammer genoeg niet haalbaar.”

 

FILM

“Toen werd besloten om er een film van te maken. Dat vereiste snel schakelen, ook voor de verschillende afdelingen intern. Filmmaker Bas van Oort heeft in twee dagen alle stukken opgenomen, vanuit elke mogelijke hoek; het voordeel van zonder publiek spelen was dat we de hele zaal konden gebruiken.”

‘‘Hij straalt rust en kalmte uit maar heeft tegelijk een enorme kracht. En hij is pas 30. Onwaarschijnlijk’’


Naud van Geffen, zakelijk leider van het koor van DNO

Voices out of Silence, Lorenzo Viotti & DNO Chorus © Marco Borggreve, De Nationale Opera (4).jpeg
Foto: Marco Borggreve
Voices out of Silence, Lorenzo Viotti & DNO Chorus © Marco Borggreve, De Nationale Opera (10).jpeg
Foto: Marco Borggreve

MAGISCHE WEKEN

In overleg met Ching-Lien Wu, de artistiek leider van het Koor, stelde Viotti een programma samen met a-capellamuziek voor een koor van 25 zangers. “Voor iedereen, ook voor mij, waren het magische twee weken. We hebben dat zo gemist. Het is voor ons normaal in een voortdurende flow te verkeren: van het ene prachtige muziekstuk naar het volgende meesterwerk. Een heel luxepositie eigenlijk, zo besef je nu. Natuurlijk, er is altijd van alles om je aan te laven, zelf houd ik veel van poëzie en gedichten lezen kan altijd. Maar toch, je ervaart de verarming aan den lijve. Je krijgt zoveel inspiratie van dit soort projecten.”

Voices out of Silence, Lorenzo Viotti & DNO Chorus © Marco Borggreve, De Nationale Opera (27) JM.
Foto: Marco Borggreve
Jeanneke van Buul

VLEUGELS

“Ik heb vleugels gekregen van die man,” zegt Jeanneke van Buul over de samenwerking met Viotti. “Het was magisch.” Het voorjaar is voor haar een zware tijd geweest, vooral de eerste zes weken van de lockdown. “We zaten middenin een druk seizoen: met het Koor waren we Die Frau ohne Schatten aan het voorbereiden, ik was bezig met een lunchconcert en ook in mijn woonplaats Purmerend was ik een concert aan het samenstellen. Toen viel alles weg, van de ene dag op de andere. Ik woon alleen, met twee katten maar die hadden elkaar nog.”

“De laatste avond voor de eerste lockdown zat ik met een aantal mensen in het café, onder wie bas-bariton Willard White, die zei: ‘See it as a gift. Everything is a gift.’ Heel mooi en het is waar, als je er zo naar kunt kijken. Maar dat lukte me dus die eerste tijd totaal niet.”

‘‘Wat er zo bijzonder is aan Viotti? Hij laat zijn kwetsbaarheid zien, dat is zo mooi en ontroerend.’’


Sopraan Jeanneke van Buul

 

Itzel Medecigo

REGELRECHTE RAMP

Voor Itzel was het een regelrechte ramp, de lockdown: “Ik was compleet in shock. Ik zou La traviata gaan zingen in Rome, een maand later zou ik auditie doen voor een ander solo-optreden en tussendoor was de agenda helemaal vol met opera’s bij DNO. Het voelde alsof ik een heel harde klap op mijn kop had gekregen. Het heeft me veel moeite gekost om weer overeind te komen, in het begin kon ik alleen maar huilen. Ik heb geprobeerd te zingen, te sporten, maar niks lukte echt, ik had nergens zin in.”

“Inmiddels kan ik er gelukkig beter mee omgaan. Ik ben planten gaan kweken, probeer minder te consumeren, geen plastic te gebruiken enzovoorts, want ik maak me zorgen over de klimaatcrisis. Hoe kan je als individu zorgen voor een betere wereld? Ik werk nu voor een non-profit organisatie, die interculturele verbindingen en vrouwenemancipatie bevordert.”

‘‘Muziek kan echt het hart van een mens veranderen’’


Mezzosopraan Itzel Medecigo

 

 

Frank Engel

'DOE HET MAAR ZELF'

“Natuurlijk was ik blij met een nieuw project, maar ik maakte me ook wel zorgen over het repertoire. Het Koor is niet gewend a cappella te zingen en bovendien hadden de meeste koorleden net als ik wat roest op de stembanden. Hoe zou de groep klinken, na zo lang weinig te hebben gezongen? In het begin overheerste bij mij de twijfel. Maar toen Viotti er eenmaal was, verdween die als sneeuw voor de zon.”

“Voor mij een speciaal moment was toen ik na twee of drie weken repeteren eindelijk het gevoel had dat ik mijn stem weer terug had. Ik zag dat Ching-Lien naar me keek met een glimlach. De volgende dag gaf ze me een compliment. En het voelt zo fijn om gewaardeerd te worden. Ook dat gebeurt niet vaak omdat je natuurlijk maar een radertje bent in het grote geheel. Dat geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.”

‘‘We hebben leren luisteren naar elkaar’’


Tenor Frank Engel

VOICES OUT OF SILENCE

Voices out of Silence, een a capella-programma vol bezinning, maakte deel uit van de kerstprogrammering van De Nationale Opera en was van 20 december 2020 tot en met 17 januari 2021 te bekijken op het online platform van Nationale Opera & Ballet. Heeft u de stream gemist? Houd de website van Nationale Opera & Ballet in de gaten en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees verder in ons tijdschrift de Odeon.

 

Portretfoto's: © Sebastien Galtier