Jacopo Tissi
Jacopo Tissi | Foto: Darian Volkova

Nieuwe eerste solist Jacopo Tissi, promoties seizoen 23/24 en nieuwe zakelijk leider HNB

22 augustus 2023

Vandaag is de eerste werkdag van de dansers van Het Nationale Ballet, onder wie de wereldvermaarde Jacopo Tissi. Hij verliet begin 2022 het Bolsjoj Ballet, keerde als gastartiest even terug bij het Teatro alla Scala, om vanaf dit seizoen te kiezen voor het vervolg van zijn danscarrière bij HNB in Amsterdam. Tissi maakt 12 oktober zijn debuut als Albrecht in Giselle. Hij danst daarin samen met onder anderen zijn vroegere Bolsjoj collega Olga Smirnova

Michiel Nannen treedt dit seizoen aan als de nieuwe zakelijk leider van Het Nationale Ballet. Naast de dagelijkse zakelijk leiding zal hij zich mede bezighouden met de verdere (inter-)nationale ontwikkeling van het dansgezelschap.

Ook zijn sinds vandaag de promoties binnen het gezelschap en de namen van de nieuwe lichting van de Junior Company bekend.

 

Jacopo Tissi

Jacopo Tissi werd geboren in Noord-Italië en begon op zijn tiende met dansen bij de dansacademie van het Teatro alla Scala in Milaan. Nadat hij deze opleiding in 2014 cum laude had afgerond, sloot hij zich aan bij het Wiener Staatsballett. Iets meer dan een jaar later, in seizoen 2015/2016, keerde Tissi terug naar zijn geboortegrond, waar hij toetrad tot het corps de ballet van het Balletto del Teatro alla Scala. In 2017 maakte hij de overstap naar het Bolsjoj Ballet, onder leiding van directeur Makhar Vaziev en werd hij begeleid door Alexander Vetrov. Hiermee was hij de eerste Italiaanse danser die in het gezelschap werd opgenomen. En niet zonder succes: al in zijn eerste seizoen werd Tissi bevorderd tot eerste solist en niet veel later tot principal bij het Bolsjoj. Afgelopen zomer heeft Jacopo Tissi, in samenwerking met Art Works Production, een eigen balletprogramma samengesteld, Past Forward, dat tijdens gala’s en in uitverkochte theaters in Italië te zien was. Het programma, waaraan diverse internationale balletsterren meewerkten, bevatte zowel klassieke en neoklassieke choreografieën als ook hedendaagse en zelfs nieuwe werken. Na Olga Smirnova en Victor Caixeta is Tissi de derde danser die na vertrek uit Rusland voor het HNB kiest.

Meer over Jacopo Tissi

Ted Brandsen: “Jacopo Tissi is een prachtige danser met een indrukwekkende fysieke verschijning, een zeer sterke techniek, grote muzikaliteit en een natuurlijke toneelpersoonlijkheid – het is dan ook niet voor niets dat hij als een van de meest veelbelovende klassieke dansers ter wereld wordt gezien. Ik ben heel blij dat Jacopo, die ik al enige jaren ken, ervoor gekozen heeft om na zijn vertrek bij het Bolsjoj Ballet een nieuw thuis in Amsterdam te zoeken, en ik verheug me op de samenwerking met hem.”

Jacopo Tissi: “Ik heb Het Nationale Ballet altijd met grote belangstelling gevolgd. Het is een internationaal gerenommeerd gezelschap met een breed gevarieerd repertoire, dat zowel klassieke balletten als moderne choreografieën omvat. Belangrijk om te noemen vind ik de aanwezigheid van vaste choreograaf Hans van Manen en zijn choreografische erfgoed, dat ik zeer bewonder. Ik heb inmiddels de kans gehad om kennis te maken met de efficiënte organisatie en de goede faciliteiten van het gezelschap; de werkomgeving is erg belangrijk voor een danser. Na mijn waardevolle ervaringen bij het Bolsjoj Ballet en een zeer productief laatste jaar, wil ik mijn artistieke pad graag vervolgen bij Het Nationale Ballet. Ik ben ervan overtuigd dat dit de plek is waar ik verder kan groeien als artiest en als persoon.”

 

Michiel Nannen

Michiel Nannen is vanaf dit seizoen de nieuwe zakelijk leider van Het Nationale Ballet. Hij was eerder zakelijk leider van ICK Dans Amsterdam en Jakop Ahlbom Company en tot 1 juli zakelijk directeur bij Theater Oostpool. Ook vervulde hij meerdere functies in het bedrijfsleven. 

Ted Brandsen: “Ik ken en volg Michiel al geruime tijd en zie bijzonder uit naar onze samenwerking. Michiel is een sterke zakelijk leider en bestuurder, met veel ervaring in het leiden van theater- en dansgezelschappen. Daarnaast is hij een inspirerende ondernemende geest met een grote liefde voor de dans. Ik verwacht dat hij een grote bijdrage zal kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van Het Nationale Ballet en heel NO&B.”

Michiel Nannen: “Het Nationale Ballet is een wereldwijd toonaangevend gezelschap dat excellent vakmanschap, respect voor tradities en oog voor vernieuwing op een geweldige manier combineert. Ik ben zeer enthousiast om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van HNB en zie uit naar de samenwerking met de gehele NO&B organisatie.”

 

Promoties dansers HNB 23/24

In het nieuwe seizoen, per 1 augustus, hebben de volgende dansers promotie gemaakt:

  • Elisabeth Tonev: promotie van Grand Sujet naar Tweede Solist
  • Davi Ramos: promotie van Coryphée naar Grand Sujet
  • Arianna Maldini: promotie van Corps de Ballet naar Coryphée
  • Alexandria Marx: promotie van Corps de Ballet naar Coryphée
  • Dingkai Bai: promotie van Corps de Ballet naar Coryphée
  • Skya Powney: promotie van JC 1 naar Élève

Bekijk het volledige tableau

 

Nieuwe eerstejaars Junior Company

Talentontwikkeling staat bij Het Nationale Ballet hoog in het vaandel. De nieuwe lichting dansers van de Junior Company is bekend. De Junior Company viert dit jaar bovendien het 10-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum staat Tien op het programma, te zien in februari/maart 2024. Nieuwe eerstejaars: Ella Kolpakov, Frédérique Meewis, Ana Luísa Negrão, Sangwon Park, Hà Nhi Trân, Aafke Wolles, Alexander Alvarez, Patrik Benák, Vincent Fell, Vincent Vivet.