Jacopo Tissi
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Jacopo Tissi

Eerste solist

Het lot is de Italiaanse Jacopo Tissi al op jonge leeftijd goed gezind: net nadat hij als vijfjarige betoverd is geraakt door een televisieregistratie van Het Zwanenmeer wordt er in zijn geboorteplaats Landriano een balletschool geopend. Hoewel ballet destijds in Italië nog vooral gezien wordt als een bezigheid voor meisjes, staan Jacopo’s ouders volledig achter het idee dat hij op les gaat. Jacopo: “Ik danste al zo lang als ik mij kan herinneren, altijd als er muziek op stond begon ik te bewegen, dus ik vond die kinderdanslessen helemaal geweldig.” 

Het is zijn balletdocent die hem een aantal jaren later aanraadt om auditie te doen bij de balletschool van La Scala in Milaan. “Mijn ouders reageerden heel ‘chill’. ‘Je kunt het proberen’, zeiden ze, ‘maar weet dat de concurrentie op zo’n prestigieuze school groot is.’” Acht jaar later, in 2014, studeert Jacopo cum laude af aan de befaamde balletacademie. “Ik heb er een fantastische tijd gehad. Je merkt wel dat je door de strikte discipline en het pittige lesrooster sneller volwassen wordt dan leeftijdgenoten, maar ik was volmaakt gelukkig met wat ik deed en vastbesloten ervoor te gaan.” 

Hoofdroldebuut aan de zijde van Svetlana Zakharova 

Na zijn afstuderen auditeert Jacopo bij diverse Europese gezelschappen en overal wordt hij aangenomen. Mede vanwege de reputatie en faam van artistiek directeur Manuel Legris (voormalig ‘étoile’ van het Ballet de l’Opéra national de Paris) kiest hij voor het Wiener Staatsballett, waar hij al in zijn eerste seizoen wordt gecast voor een solorol in Boris Eifmans Red Giselle. Toch besluit hij na een jaar terug te keren naar Milaan, waar hij als corps de ballet-danser begint in het destijds door Makhar Vaziev geleide Balletto del Teatro alla Scala. “Intuïtief voelde ik dat ik die kans moest pakken, en het bleek zó de juiste keuze.” Kort daarna al danst hij, op negentienjarige leeftijd, zijn eerste hoofdrol, als partner van de Russische sterballerina Svetlana Zakharova in Alexei Ratmansky’s Sleeping Beauty. “Omdat Svetlana tijdelijk zonder partner zat, mocht ik bij enkele repetities invallen, en door het vertrouwen dat zíj mij gaf, stonden we al snel samen op het podium.” Het levert Jacopo ook andere hoofdrollen op, in onder meer Kenneth MacMillans Manon en Mauro Bigonzetti’s Cinderella

Jacopo Tissi en Olga Smirnova
Jacopo Tissi en Olga Smirnova in Giselle (2023) | Foto's: Alex Gouliaev
Jacopo Tissi en Olga Smirnova

Bolsjoj Ballet 

In 2017 volgt hij artistiek directeur Makhar Vaziev naar het Bolsjoj Ballet, waar Jacopo als eerste Italiaanse danser wordt aangenomen, en onder de vleugels komt van de beroemde oud-danser, balletmeester en coach Alexander Vetrov. Jacopo: “Ik ben Vetrov ongelooflijk dankbaar. We hebben samen intensief gewerkt aan de verdere perfectie van mijn techniek, aan de grote, typische Bolsjoj-sprongen, aan het bezit nemen van het hele podium, en door dat alles ben ik enorm gegroeid.” Al in zijn eerste seizoen bij het Bolsjoj wordt Jacopo benoemd tot ‘first soloist’ en in de jaren daarna danst hij niet alleen hoofdrollen in vrijwel alle grote klassiekers, maar ook in, bijvoorbeeld, Jiří Kyliáns Forgotten Land en Yoeri Possokhovs spraakmakende Nureyev.

Jacopo Tissi en Olga Smirnova in Giselle
Jacopo Tissi en Olga Smirnova in Giselle (2023) | Foto: Alex Gouliaev
Jacopo repeteert samen met Olga  voor Giselle
Jacopo Tissi en Olga Smirnova - repetitie Giselle (2023) | Foto's: Altin Kaftira
Olga en Jacopo tijdens repetitie Giselle
Olga en Jacopo tijdens repetitie Giselle
Olga en Jacopo tijdens repetitie Giselle

Razendsnel veranderende wereld 

Na “een magische voorstelling” van De Notenkraker wordt Jacopo op Oudjaarsavond 2021, in bijzijn van zijn ouders, bevorderd tot ‘principal’ (eerste solist) van het Bolsjoj Ballet. Nog geen twee maanden later valt Rusland Oekraïne binnen. “In eerste instantie heb je geen idee wat te doen. Vliegvelden sloten, banken gingen dicht; ik had het gevoel dat de grenzen van de wereld – en daarmee die van mijn wereld – opeens razendsnel veranderden.” 

Na zes jaar verlaat Jacopo Moskou met pijn in het hart, en omdat hij in deze roerige tijden dichter bij zijn familie wil zijn, keert hij terug naar Italië, om zich daar te beraden over zijn verdere toekomst. 

Maak kennis met Jacopo Tissi

Jacopo Tissie in Giselle met lelies

Past Forward 

Bij een van de vele gastoptredens die hij in de maanden daarna in en buiten Italië heeft, is Olga Smirnova zijn partner, met wie hij ook in Moskou regelmatig heeft gedanst en die in maart 2022 de overstap naar Het Nationale Ballet heeft gemaakt. Wanneer Jacopo naar Amsterdam komt om met haar te repeteren, wordt hij aangenaam verrast door de goede sfeer en faciliteiten bij het gezelschap. “Ik volgde de groep al veel langer, en mede door die fijne eerste kennismaking, het brede repertoire én de aanwezigheid van een iconisch choreograaf als Hans van Manen, heb ik besloten om mijn artistieke pad (per oktober 2023 – red.) hier in Amsterdam te vervolgen. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier als artiest en als mens verder kan groeien.” 

Daarnaast hoopt hij de komende jaren ook vaker eigen programma’s uit te brengen, zoals hij in de zomer van 2023 voor het eerst in Italië heeft gedaan. “In dat programma, Past Forward, heb ik met balletten die het verleden, heden en de toekomst vertegenwoordigen een beeld geschetst van het pad dat ik de laatste jaren zelf heb afgelegd. Dat het publiek daar zo warm op gereageerd heeft, betekent veel voor mij en maakt dat ik mijzelf op dit gebied verder hoop te ontwikkelen.” 

Lees meer:

CV

Geboorteplaats: 
Landriano (Italië)


Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2023


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2023)


Danste eerder bij: 
Wiener Staatsballett (Wenen, Oostenrijk), Balletto al Teatro della Scala (Milaan, Italië), Bolsjoj Ballet (Moskou, Rusland), en als gastsolist bij een groot aantal andere gezelschappen 


Opleiding: 
Accademia del Teatro alla Scala (Milaan, Italië)


Prijzen: 

  • 2022: Premio Postiano Luca Vespoli, Italië (bij vijftigste verjaardag van de Positano-prijzen) 
  • 2019: Premio Positano, Italë 
  • 2019: Podiumkunstprijs van La Roma Russa Festival, Italië 
  • 2018: Ambrogino d’Oro, Italië 
  • 2018: Danza&Danza-prijs voor beste Italiaanse danser in het buitenland, Italië 
  • 2016: Danza&Danza-prijs voor beste nieuwe talent, Italië 
  • 2016: Prix Ballet 2000, Cannes, Frankrijk 

Eervolle vermeldingen:

  • 2023: ‘Outstanding performance by a male dancer’ (voor gastoptredens in La Bayadère), Critics’ Choice Dance Europe

Laatste update: 24-10-2023