Balletgezelschap Nationale Opera van Oekraïne in 5 Tango's
Foto: Oleksandra Zlunitsyna

Hans van Manens 5 Tango’s in Kiev

2 juni 2023

Op vrijdag 26 mei ging 5 Tango’s van Hans van Manen in première in het Oekraïense Nationale Theater voor Opera en Ballet in Kiev. Op verzoek van Alexander Zhembrovskyy, een Oekraïense balletdanser en voormalig tweede solist van Het Nationale Ballet in Amsterdam, heeft Hans van Manen het balletgezelschap van de Nationale Opera van Oekraïne de rechten gegeven om het werk op te voeren.

Toen Zhembrovskyy met zijn verzoek bij Hans van Manen aanklopte, ging Van Manen onmiddellijk akkoord. Zhembrovskyy nam vervolgens zelf de instudering van het ballet voor zijn rekening. De kostuums zijn verzorgd door het kostuumatelier van Het Nationale Ballet in Amsterdam.

Hans van Manen: “Ik heb dit niet alleen gedaan omdat we Oekraïne allemaal zoveel mogelijk wil helpen, maar ook omdat ik ervan versteld sta hoe mensen uit Oekraïne doorgaan met hun leven alsof er niets gebeurt. Dat is fantastisch.” Zhembrovskyy voegt hieraan toe: “We willen de mensen in Oekraïne een hart onder de riem steken en het publiek even laten vergeten dat er een oorlog gaande is. En we willen we dansers laten voelen dat ze niet alleen zijn, en dat wat zij doen belangrijk is.”

 

Kate Myklukha in 5 Tango’s

Kate Myklukha, voormalig lid van de Junior Company van Het Nationale Ballet, is onlangs teruggekeerd naar Kiev en heeft daar opnieuw haar plek ingenomen in het balletgezelschap. Ze zal onder andere te zien zijn in 5 Tango’s. Myklukha trad in 2022 toe tot de Junior Company, nadat ze zich door de Russische invasie gedwongen zag haar thuis in Kiev te verlaten.

Lees meer
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer
Scènebeeld van Remembrance tijdens de Ballet Bubbles tournee

Exclusief jubileumprogramma Junior Company tijdens Holland Dance Festival

Lees meer
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

Lees meer