Balletgezelschap Nationale Opera van Oekraïne in 5 Tango's
Foto: Oleksandra Zlunitsyna

Hans van Manens 5 Tango’s in Kiev

2 juni 2023

Op vrijdag 26 mei ging 5 Tango’s van Hans van Manen in première in het Oekraïense Nationale Theater voor Opera en Ballet in Kiev. Op verzoek van Alexander Zhembrovskyy, een Oekraïense balletdanser en voormalig tweede solist van Het Nationale Ballet in Amsterdam, heeft Hans van Manen het balletgezelschap van de Nationale Opera van Oekraïne de rechten gegeven om het werk op te voeren.

Toen Zhembrovskyy met zijn verzoek bij Hans van Manen aanklopte, ging Van Manen onmiddellijk akkoord. Zhembrovskyy nam vervolgens zelf de instudering van het ballet voor zijn rekening. De kostuums zijn verzorgd door het kostuumatelier van Het Nationale Ballet in Amsterdam.

Hans van Manen: “Ik heb dit niet alleen gedaan omdat we Oekraïne allemaal zoveel mogelijk wil helpen, maar ook omdat ik ervan versteld sta hoe mensen uit Oekraïne doorgaan met hun leven alsof er niets gebeurt. Dat is fantastisch.” Zhembrovskyy voegt hieraan toe: “We willen de mensen in Oekraïne een hart onder de riem steken en het publiek even laten vergeten dat er een oorlog gaande is. En we willen we dansers laten voelen dat ze niet alleen zijn, en dat wat zij doen belangrijk is.”

 

Kate Myklukha in 5 Tango’s

Kate Myklukha, voormalig lid van de Junior Company van Het Nationale Ballet, is onlangs teruggekeerd naar Kiev en heeft daar opnieuw haar plek ingenomen in het balletgezelschap. Ze zal onder andere te zien zijn in 5 Tango’s. Myklukha trad in 2022 toe tot de Junior Company, nadat ze zich door de Russische invasie gedwongen zag haar thuis in Kiev te verlaten.

Lees meer
Giorgi Potskhishvili

Giorgi Potskhishvili wint Alexandra Radius Prijs 2023

Lees meer
Jacopo Tissi

Nieuwe eerste solist Jacopo Tissi, promoties seizoen 23/24 en nieuwe zakelijk leider HNB

Lees meer