Hans van Manen met biografie Gelukskind
Foto: Marijn Maas

Boekpresentatie biografie Hans van Manen

9 juni 2023

Gisterenavond was de boekpresentatie van Gelukskindhet leven van Hans van Manen. De biografie van Hans van Manen, een van de grootmeesters van het hedendaagse ballet en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, werd geschreven door Sjeng Scheijen en is vanaf nu verkrijgbaar.

Hans van Manen (1932) wordt door velen beschouwd als ’s werelds belangrijkste choreograaf van na de oorlog. In Gelukskind vertelt biograaf Sjeng Scheijen Van Manens levensverhaal. Hoe hij zonder afgeronde lagereschoolopleiding op zijn twaalfde moest gaan werken, om tien jaar later zijn eerste choreografie te maken. Sindsdien heeft hij continu zijn publiek betoverd en steeds weer zijn grote gave herontdekt. Een gelukskind.

Scheijen kreeg voor het boek exclusieve toegang tot het archief van Van Manen en sprak uitgebreid met hemzelf, zijn vrienden en geliefden, en met de kunstenaars en dansers waarmee hij werkte.

 

Boekpresentatie

De boekpresentatie van Gelukskind vond gisterenavond plaats in Nationale Opera & Ballet, met Hans van Manen en zijn partner Henk van Dijk als eregasten. De presentatie werd geopend door Mai Spijkers, directeur van Uitgeverij Prometheus. Joseph Massarelli, Edo Wijnen en Daniel Silva dansten bij deze gelegenheid Van Manens Solo.

 

Sjeng Scheijen

Sjeng Scheijen (1972) schreef eerder de biografie van dans- en kunstpionier Sergej Diaghilev, die wereldwijd is erkend als het absolute standaardwerk, en De avant-gardisten, waarvoor hij de BookSpot Literatuurprijs 2019 won, de belangrijkste non-fictieprijs. Zijn boeken worden vertaald in het Frans, Russisch, Engels, Tsjechisch, Bulgaars, Spaans, Portugees en Japans.

Lees meer
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer
Scènebeeld van Remembrance tijdens de Ballet Bubbles tournee

Exclusief jubileumprogramma Junior Company tijdens Holland Dance Festival

Lees meer
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

Lees meer