Salome Alexandra Radiusprijs
Foto: Michel Schnater

Alexandra Radius Prijs 2022 naar Salome Leverashvili

1 juli 2022

Tijdens het Gala ter afsluiting van  60 jaar Het Nationale Ballet op 30 juni, werd de Alexandra Radius Prijs 2022 uitgereikt aan Salome Leverashvili, tweede soliste bij het Nationale Ballet. Zij ontving de prijs uit handen van Alexandra Radius, voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet. De Alexandra Radius Prijs bestaat uit een bedrag van € 3500,- en een kunstwerk van Humphrey Bennet. De prijs werd dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt.

De jury over Salome: “Bij Salome draait het altijd om meer dan de passen alleen, ze geeft aan elke rol een eigenzinnige invulling en zeggingskracht, en het is dan ook met groot plezier dat de jury de Alexandra Radius Prijs 2022 aan haar toekent.”
 
Salome Leverashvili: “Ik ben heel erg dankbaar en vereerd dat ik zo'n prestigieuze prijs, vernoemd naar de iconische ballerina Alexandra Radius, in ontvangst mag nemen. Ik ben ieder jurylid en ons fantastische publiek dankbaar voor deze erkenning en hun steun. Dit geeft me nog meer motivatie om te groeien en hopelijk nog veel mooie balletten te dansen op het toneel van Het Nationale Ballet, dat ik mijn thuis noem.
 
Uit het juryrapport:
“ (...) een danseres die al sinds haar toetreden tot de Junior Company van Het Nationale Ballet, in 2016, een opmerkelijke ontwikkeling en groei laat zien: (...) Ook bewees Salome zich dit seizoen – wederom – als een geboren Van Manen-danseres, met onder meer een briljant optreden in zijn ‘ballet voor twee’ Sarcasmen en opvallend sterke uitvoeringen van zijn Grosse Fuge en Two Gold Variations.”
 
Jury Alexandra Radius Prijs 2022
Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Sayo Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet en balletmeester van de Junior Company), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Frederik Redelé (bestuurslid Nationale Opera & Ballet Fonds), Marja Hoornik (Geefkringlid van Het Nationale Ballet) en Sarah van der Lely (Young Patron van Nationale Opera & Ballet).
 
De Vrienden van Het Nationale Ballet
Ruim 2000 balletliefhebbers verenigen zich in de Vrienden van Het Nationale Ballet. De steun van de Vrienden aan het enige klassieke balletgezelschap van Nederland wordt steeds belangrijker. Een van de jaarlijkse hoogtepunten is de uitreiking van de Alexandra Radius Prijs die uitgaat naar de meest opvallende danser(es) uit het tableau van Het Nationale Ballet. 

Foto header: Salome Leverashvili wint Alexandra Radius Prijs, 2022
Fotograaf: Michel Schnater