Salome Leverashvili
Foto: Leonie van Someren

Salome Leverashvili

Tweede solist

Net als haar vader deed Salome Leverashvili (Tbilisi, Georgië) als jong meisje aan turnen en van haar moeder – die danseres was – leerde ze folkloristische dansen. Ze bleek echter zó flexibel dat verdergaan met turnen niet verantwoord was, en dus richtte ze haar aandacht op de dans. Ze werd aangenomen op de Staatsballetschool in Tbilisi, waar ze zich ontwikkelde tot een van de meest getalenteerde leerlingen. Op haar veertiende danste ze haar eerste solo-rol en later tijdens haar opleiding deed ze al mee in producties van het Staatsballet van Georgië, onder meer als Gamzatti in La Bayadère.

Op voorspraak van haar landgenote Maia Makhateli, eerste soliste van Het Nationale Ballet, werd ze in haar laatste studiejaar, 2016, aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. In 2017 maakte ze de overstap naar Het Nationale Ballet, in de rang van élève en – heel bijzonder – in de jaren daarna volgde elk jaar een promotie naar een volgende rang. Haar opvallende optreden in het Kerstgala 2020 (in Wubkje Kuindersma’s Echoes of Tomorrow) en haar prachtige vertolking van Sarcasmen in Hans van Manen Variations waren voor artistiek directeur Ted Brandsen om haar in maart 2021 op 23-jarige leeftijd, samen met haar danspartner Timothy van Poucke, te bevorderen tot tweede soliste.

Inmiddels danste Salome bij Het Nationale Ballet, samen met Van Poucke hoofdrollen in onder meer Don Quichot en Romeo en Julia. In 2019 vertolkte ze, als tweede cast voor eerste soliste Makhateli, de hoofdrol in Frida van Annabelle Lopez Ochoa. In 2013 won Salome de internationale Solo Tanz-competitie in Berlijn en in 2016 behaalde ze een gouden medaille tijdens de Rigas Pavasaris-competitie in de Letse hoofdstad Riga.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2016


Geboren: 
Tbilisi (Georgië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
tweede soliste (2021) grand sujet (2020), coryphée (2019), corps de ballet (2018), élève (2017), Junior Company (2016)


Opleiding: 
V. Chabukiani Staatsballet School in Tbilisi, Vaganova Academie in Sint-Petersburg.


Prijzen: 

  • 2022: Alexandra Radius Prijs
  • 2013: Eerste prijs internationale Solo Tanz-competitie in Berlijn 
  • 2016: Gouden medaille van de Rigas Pavasaris-competitie in Riga