Speeldata

10-27 jun 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf €15

Forsythe Festival

Ode aan internationale meesterchoreograaf

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works 1.

Foto: Marta Syrko

Ode aan internationale meesterchoreograaf

Blake Works 1 was het eerste werk waarin Forsythe – na zeventien jaren van choreografisch experiment – terugkeerde naar de klassieke ballettechniek, die ook aan de basis lag van zijn grote successen uit de jaren tachtig en negentig. Bij de wereldpremière in Parijs in 2016 ging het publiek uit zijn dak. In technisch zeer uitdagende, maar vooral ook swingende solo’s, duetten en groepsformaties weerspiegelt de choreografie zeven poëtische nummers van James Blakes album The Colour in Anything.

 

Abstracte kunst

Vlak voor hij zich op het experiment stortte, creëerde Forsythe in 1999 al een ander meesterwerk voor Ballet de l’Opéra National de Paris: Pas/Parts, dat Het Nationale Ballet nu brengt in een aangepaste versie uit 2018. Het stuk toont in optima forma hoe dansvernieuwer Forsythe de klassieke balletpassen heeft vervormd, opgeknipt en gehergroepeerd tot eigentijdse abstracte kunst. Als in een duizelingwekkende lawine volgen ingenieuze solo’s, duetten, trio’s en groepsdelen elkaar in een verbluffend tempo op.

 

Verheerlijking én parodie

Ook het derde werk, The Vertiginous Thrill of Exactitude, is, zoals de titel al aangeeft, een verheerlijking van de precisie en snelheid van het klassieke ballet, maar tegelijkertijd is het er een parodie op. Op Schuberts Negende Symfonie laten de dansers een wervelwind aan pirouetten en knap allegrowerk zien, alleen doen ze dat met zo’n vaart dat de oorspronkelijke passen nauwelijks nog zichtbaar zijn.

Credits

Blake Works 1

Nederlandse première 
Muziek  James Blake

 

Pas/Parts 2018

Muziek  Thom Willems

 

The Vertiginous Thrill of Exactitude

Muziek  Franz Schubert
 

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Choreograaf

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Premium € 55,00 € 50,00
Rang 1 € 48,00 € 45,00
Rang 2 € 38,00 € 35,00
Rang 3 € 28,00 € 25,00
Rang 4 € 20,00 € 18,00
Rang 5 € 15,00 € 15,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten.

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Pas Parts | Foto: Hans Gerritsen
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

30 september

Op de knallende, fluitende, brabbelende compositie van Thom Willems jassen de dansers er twintig delen door in wisselende formaties, allemaal even begoochelend door de inventiviteit waarmee de choreograaf het klassieke passenarsenaal naar hedendaagse hand zet - NRC Handelsblad over Pas/Parts 2018

30 september

Forsythe maakt dat wat volkomen logisch lijkt onlogisch, en geeft je er een nieuwe logica voor terug. De esthetische aantrekkingskracht daarvan is groot.

- Pas/Parts 2018

30 september

Resultaat is een dansmarathon [Pas/Parts 2018] van solo’s, duetten en trio’s, beladen met poses die steeds weer tot duizelingwekkende constellaties van hoge kicks en atletische heupzwaaien worden gekneed.

anderen bekeken ook

TOURNEE

Balanchine / Van Manen / Arqués
Ballet
Balanchine / Van Manen / Arqués
9-19 nov 2022 | 6 voorstellingen
Tournee, Nederland

‘See the music, hear the dance.’ Deze gevleugelde woorden van George Balanchine, de...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Dawson
Ballet
Dawson
8-16 dec 2022 | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het is niet alleen de enorme originaliteit van zijn bewegingstaal, maar ook de speciale...

info & tickets

SAMENWERKING
DNO EN HNB

Messa da Requiem
Opera & Ballet
Messa da Requiem
9-25 feb 2023 | 10 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Na het succes van Missa in tempore belli in het voorgaande seizoen slaan het Koor van De...

info & tickets
NOB

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games