Speeldata

22 januari - 2 februari 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 22

Die ersten Menschen

Het eerste gezin verscheurd tussen God en genot

De eerste twee mensen op aarde waren verliefd. De derde mens vermoordde de vierde. Die ersten Menschen vertelt het verhaal van het eerste gezin in de Bijbelse geschiedenis van de mensheid: Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel. Na de succesvolle uitvoeringen van het werk tijdens de coronapandemie keert Rudi Stephans onbekende, maar door De Nationale Opera ‘opgegraven’ werk in volle glorie terug.

Foto: Ruth Walz

Het eerste gezin verscheurd tussen God en genot

“Als er maar niets gebeurt met mijn hoofd; er zitten nog zoveel mooie dingen in”, zei Rudi Stephan tegen zijn moeder voordat hij naar het front vertrok, de Eerste Wereldoorlog in. Twee weken later sneuvelde hij. Hij zou de wereldpremière van zijn eerste opera niet meer meemaken. In dit sterk door de opkomst van de psychoanalyse beïnvloede werk maken goddelijke verlangens plaats voor erotische, incestueuze driften.

Het familiediner

Regisseur Calixto Bieito plaatst het familiale oerconflict in een hedendaagse setting die herinnert aan een familiediner à la Luis Buñuels film Le charme discret de la bourgeoisie. Naarmate de avond vordert komen de onderliggende spanningen steeds meer boven tafel en raken de witte tafellakens steeds verder besmeurd. Het intense en fysieke spel dat Bieito bij zijn vierkoppige topcast naar boven weet te halen, komt in dit van oerdriften doordrenkte werk bijzonder tot zijn recht. Waar sopraan Annette Dasch, bas-bariton Kyle Ketelsen, bariton Leigh Melrose en tenor John Osborn voor deze herneming in complete formatie terugkeren, duikt dirigent Kwamé Ryan samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest – allen prominent aanwezig op het toneel – voor het eerst in Rudi Stephans rijke en uitdagende partituur.

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Die ersten Menschen start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellingsinformatie

Opera in twee bedrijven

Gezongen in het Duits

Libretto  Otto Borngräber

Muzikale leiding  Kwamé Ryan
Regie  Calixto Bieito
Decor  Rebecca Ringst
Kostuums  Ingo Krügler
Licht  Michael Bauer
Video  Sarah Derendinger

Adahm  Kyle Ketelsen
Kajin  Leigh Melrose
Chawa  Annette Dasch
Chabel  John Osborn

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

1ste rang

€ 141,00

€ 126,00

2de rang

€ 108,00

€ 100,00

3de rang

€ 89,00

€ 75,00

4de rang

€ 65,00

€ 54,00

5de rang

€ 46,00

€ 39,00

6de rang

€ 22,00

€ 18,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aan biedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Die ersten Menschen start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Kwamé Ryan

Dirigent Kwamé Ryan en sopraan Annette Dasch over Die ersten Menschen

De herneming van Die ersten Menschen betekent voor dirigent Kwamé Ryan en het Rotterdams Philharmonisch Orkest een spannende eerste kennismaking met een zinderende partituur. Sopraan Annette Dasch was er in 2021 al bij, toen het werk in het hart van de pandemie werd herontdekt.

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat wereldwijd bekend om de intensiteit van zijn concerten. Sinds de oprichting in 1918 heeft het orkest onder leiding van gerenommeerde chef-dirigenten als Edo de Waart, James Conlon, Valery Gergiev en – nu eredirigent – Yannick Nézet-Séguin een plaats verworven tussen de meest prominente orkesten van Europa. Met de huidige chef-dirigent Lahav Shani bouwt het orkest voort op deze traditie. In vorige seizoenen was het orkest bij De Nationale Opera te zien in onder andere Salome, Messa da Requiem en La traviata. Dit seizoen neemt het orkest Rudi Stephans Die ersten Menschen voor zijn rekening.