Speeldata

12 april - 8 mei

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:20, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf €29

Tosca

Bloedstollende opéra noir

Liefde, lust en politieke intriges buitelen over elkaar in het leven van de temperamentvolle zangeres Floria Tosca. Wanneer haar geliefde gevangen genomen wordt door de sadistische politiechef Scarpia, neemt Tosca het lot in eigen handen, met een huiveringwekkende afloop. Dirigent Lorenzo Viotti en regisseur Barrie Kosky trappen met deze klassieker een driejarige Puccini-cyclus af.

Bloedstollende opéra noir

Tosca is muziektheater onder hoogspanning, waarin chaos en gevaar al vanaf de openingsmaten aanwezig zijn. Met zijn opera uit 1900 stormde Puccini muzikaal de 20ste eeuw in, met een gedurfde, brutale en filmische compositiestijl.

 

Ontdaan van zoetigheid

Voor de Australisch-Duitse regisseur Barrie Kosky is het een groot genoegen om Tosca te regisseren; het was de eerste opera waar hij op jonge leeftijd tot over zijn oren verliefd op raakte. In zijn regie geeft hij de donkere kant van deze opera ruim baan. Verwacht dan ook geen glamoureuze Romeinse kerken, ruisend fluweel of glanzende parelkettingen. Kosky richt zich volledig op het fatale psychologische drama, met zijn bloederige afloop.

Chef-dirigent Lorenzo Viotti, die zichzelf als een dienaar én voorvechter van Puccini’s opera’s beschouwt, tekent voor een muzikaal ‘ongesuikerde’ Tosca. Hij schudt de uitvoeringstraditie van zich af en gaat met een frisse blik terug naar de partituur. Viotti voert de muzikale leiding over ‘zijn’ Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van De Nationale Opera en vooraanstaande solisten.

De Zweedse sopraan Malin Byström keert na haar sensationele Salome in 2017 terug bij DNO voor de titelrol in Tosca. De Mexicaans-Amerikaanse tenor Joshua Guerrero, gespecialiseerd in het Italiaanse repertoire, staat garant voor een schitterende vertolking van de gepassioneerde schilder Mario Cavaradossi, en de Armeense bariton Gevorg Hakobyan belooft een indrukwekkende, sadistische Scarpia te zingen.

Voorstellingsinformatie

Libretto  Giuseppe Giacoso en Luigi Illica naar La Tosca van Victorien Sardou

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie  Barrie Kosky
Decor  Rufus Didwiszus
Kostuums  Klaus Bruns
Licht  Franck Evin

Floria Tosca  Malin Byström
Mario Cavaradossi  Joshua Guerrero
Il barone Scarpia  Gevorg Hakobyan
Cesare Angelotti  Martijn Sanders
Il Sagrestano  Donato Di Stefano
Spoletta  Lucas van Lierop

Orkest  Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor  
Koor van De Nationale Opera
Nieuw Amsterdams Kinderkoor

Melodrama in drie bedrijven (1900)
Gezongen in het Italiaans

Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang vóór de première het online programmaboek. Hierin kunt u prachtige beelden bewonderen en alles lezen over de muziek en cast!

Bestel kaarten

Ook in deze onzekere tijden werken wij hard door om u, zodra dit weer mogelijk is, veilig prachtige voorstellingen te kunnen brengen. Voor een aantal voorstellingen kunt u op dit moment al zonder risico kaarten boeken. Als een voorstelling onverhoopt toch niet door kan gaan, gaan we op zoek naar een nieuwe datum of u krijgt u het aankoopbedrag terug. Kijk samen met ons uit naar het moment waarop we u weer mogen verwelkomen en bezoek straks weer als eerste ons theater!

Om uw bezoek in verband met het coronavirus zo veilig mogelijk te laten verlopen, volgt Nationale Opera & Ballet de richtlijnen van het RIVM. Lees meer

Tickets worden geladen...
Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Lees meer
Barrie Kosky

‘Ik wil dat mensen het gevoel krijgen dat ze Tosca voor het eerst zien’

Lees meer
Sophie de Lint

Sophie de Lint: ‘Dit seizoen wordt een viering van de podiumkunsten’

Lees meer
Lorenzo-kerst

Lorenzo Viotti werkt samen met 'zijn' toekomstige koor

Lees meer
Anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

I have missed you forever
Opera
I have missed you forever
12-18 maart | 5 voorstellingen
Internationaal Theater Amsterdam, Grote zaal

De kaartverkoop voor I have missed you forever start op dinsdag 1 februari om 12.00. In...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Anna Bolena
Opera
Anna Bolena
10-29 mei | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

‘Succes, Triomf, Delirium!’ – klonk het uitzinnige publiek in 1830 bij de première van...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Der Freischütz
Opera
Der Freischütz
3-25 juni | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het verhaal van Der Freischütz ademt met zijn duivels, geesten en andere griezels volop de...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen