Marina Viotti
Foto: David Ruanoquer

Lorenzo en Marina Viotti over Die Fledermaus

27 februari 2024

Hij is dirigent, zij mezzosopraan. Broer en zus Viotti beoefenen hun vak met grote passie en op het allerhoogste internationale niveau. Nu werken ze samen in de geliefde operette Die Fledermaus.

Marina:Die Fledermaus is een ijzersterke operette. De muziek is zo pakkend en sprankelend dat deze hele dagen of zelfs weken in je hoofd blijft zitten. Het libretto zit vol humor en ieder personage heeft veel verschillende lagen en kleuren. Dit werk tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht.”

Lorenzo: “Voor mij is operette een van de mooiste genres in de klassieke muziek. Het is een uitdaging om de humor, maar ook de emoties die in de operette zitten, op een goede manier over te brengen. Dat vraagt veel sensibiliteit van mij als dirigent en van het orkest. Net zoals bij een goede grap gaat bij te veel uitleg het effect verloren. We zullen het echt op gevoel moeten doen. Gelukkig zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en ik in de laatste jaren zo vertrouwd met elkaar geraakt dat we er helemaal klaar voor zijn.”

Marina: “Ik vind het heerlijk om de rol van de rijke, excentrieke en verveelde Prins Orlofsky te vertolken. Hij is misschien niet het sympathiekste personage, maar dat maakt hem des te leuker voor mij als artiest. De invulling zal ook sterk afhangen van de ideeën van de regisseur, want Orlofsky kan een sterk accent hebben, alcoholist zijn, sterk androgyn, of écht helemaal krankzinnig. Het is ook vocaal een uitdaging, want de rol is relatief hoog voor mij als mezzosopraan.”

Lorenzo Viotti
Lorenzo Viotti | Foto: Jan Willem Kaldenbach

Lorenzo: “De zangers in de cast zijn stuk voor stuk van wereldniveau en het is erg bijzonder om samen te mogen werken met een van de mensen die mij het meest dierbaar is, namelijk mijn zus Marina. We hebben vaker samengewerkt, maar nog niet bij De Nationale Opera. We hebben een hechte band en begrijpen elkaar als geen ander. Ik ben er zeker van dat zij de rol van Prins Orlofsky met veel humor en klasse zal brengen.”

Marina Viotti

“We voelen muziek op dezelfde manier aan”

Marina: “Ik werk heel graag samen met Lorenzo. In de eerste plaats omdat we muziek op dezelfde manier aanvoelen. Zelfs zonder het in woorden bedoelt. Het is met onze drukke schema’s moeilijk om elkaar vaak te zien, dus de tijd die we samen op en naast het podium kunnen doorbrengen is daardoor extra waardevol. Ik kan niet wachten op dit nieuwe avontuur samen!”

Tekst: Niels Nuijten

  • Die Fledermaus is van 5 tot en met 29 december 2024 te zien bij De Nationale Opera in Nationale Opera & Ballet

Marina Viotti

Mezzosopraan Marina Viotti studeerde fluit en verdiepte zich, naast haar opleiding klassieke zang, in jazz, heavy metal en het chanson. Ze zong hoofdrollen op de podia van onder meer Dresden, Moskou, Berlijn, Zürich, München en Parijs en werd onderscheiden met een prestigieuze Victoire de la Musique.

Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti is sinds september 2021 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij dirigeerde aan de operahuizen van onder meer Zürich, Frankfurt, Hamburg, Wenen, Parijs en Milaan.