Speeldata

10 oktober

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

Onbepaald

Tickets

€15

Reclaiming our time

Reclaiming Our Time

De Nationale Opera presenteert tijdens de Black Achievement Month, in samenwerking met pianist Djuwa Mroivili, de voorstelling Reclaiming Our Time. In deze voorstelling komen verschillende jonge makers uit de Afrikaanse diaspora samen, van spoken word artiesten tot klassiek geschoolde solisten en van dichters tot DJ’s.

Reclaiming Our Time

De verhalen op het podium zullen niet alleen worden verteld in de vorm van uiteenlopende performances, maar ook in de vorm van het vlechten van het haar – een alledaagse praktijk én kunstvorm die eeuwenlang in de Afrikaanse diaspora bewaard is gebleven. Om de tijd in te halen die kunstenaars van kleur in het verleden niet hebben gehad, wordt de lengte van de performance bepaald door de tijd die nodig is voor het vlechten van het haar.

Deze gehele voorstelling bedraagt 5 uur (16:00 – 21:00). Na aanvang is het voor bezoekers mogelijk om elke 50 minuten de voorstelling te verlaten of te blijven zitten. Op deze momenten is er ook een mogelijkheid voor nieuw publiek om de zaal te betreden. Bezoekers kunnen kaarten kopen voor verschillende starttijden, eenmaal aangekomen bij de voorstelling kunnen zij dus zelf bepalen hoe lang ze de voorstelling willen bijwonen.

Pianist Djuwa Mroivili en countertenor Arturo den Hartog zullen de muzikale composities van Margaret Bonds, Florence Price, Leslie Adams en Robert Nathaniel Dett laten weerklinken. Andere bijdragen komen van jonge inspirerende kunstenaars als theatermaker Jasmine van Putten, DJ Deborah Sumter, allround performance artist Cherella Gessel, woordkunstenaar Kalib Batta, actrice Serah Doku met een monoloog van toneelauteur Pelumi Adejumo, Het Zo! Gospel Choir en de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga. 

Gevierd mezzosopraan Katia Ledoux zal verscheidene liederen brengen; van Schubert tot Alicia Keys en de veelbelovende tenoren Zwakele Tshabalala en Makudu Senaoana zingen onder meer liederen uit Gershwin's klassieker Porgy and Bess.

De braiders die aan dit evenement verbonden zijn: 

Daphne Baloe (DaffieBeProud), Alayda Belfor, Yara Forster (Golden Giraffe Beauty), Cherella Gessel, Merci Lie-sem, Shainomy (SavvStyle) en Soraya Mulala (Sukistyling) en Shanice Starke (The Golden Braids).

Pianisten: 
Djuwa Mroivili 
Irina Sisoyeva

BAM

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijk brandpunt in hun ontwikkeling.

Black Achievement Month

Met redelijk succes hebben personen met Afrikaanse roots zich hier geworteld en zijn zij in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Al deze talenten en hun prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.

De Black Achievement Month vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.

 

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
NOB visual